20.8 C
София
четвъртък, март 28, 2024
spot_img

Откриха първото православно училище

Школото е в Ловеч, засега само с 11 деца

„Първото правословно основно училище беше открито в Ловеч днес (16 септември). То е създадено с благословията и по инициатива на Ловчанския митрополит Гавриил“, съобщи самият той за „Следвай ме“.

Училището се нарича „Свети Седмочисленици“ и е регистрирано със статута на частно. То е вписано в Регистъра на институциите в системата на предучилищното и училищното образование на основание Заповед №РД14-11/11.03.2019 г. на Министъра на образованието и науката (Удост. №233/12.03.2019 г.) Юридическият собственик и ръководен орган е едноименното Сдружение на учителите християни от град Ловеч, регистрирано в съда като сдружение с нестопанска цел. В него членуват по убеждения повече от 10 действащи педагози и възпитатели православни християни от града.

„Православното школо започва учебната година с 11 деца, от тях 7 са записани в първи клас, а 4 са в предучилищна възраст. Очаква се в предучилищна възраст да дойдат още две“, каза дядо Гавриил.

Учебната дейност в него ще е по програмата на останалите училища, която е одобрена от Министерството на образованието и науката, но ще се изучава и православно вероучение. За първокласниците е предвидена и занималня, предоставя се и столово хранене. Таксата, която плащат родителите е 50 лева.

Самото училище „Свети Седмочисленици“ функционира в сградата на старата митрополия.

„Финансирането е от МОН, от митрополията и от дарения. За цялостното обновяване на сградата спонсор предостави 60 000 лева“, каза още митрополит Гавриил.

Следвай ме – Вяра

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles