11.8 C
София
петък, април 19, 2024
spot_img

Откриха 96 нови случаи на COVID-19

Евроексперти се обявиха за присъствено училище от есента

96 са новите случаи на КОВИД-19 у нас за изминалото денонощие. Направените тестове са 3402, показват данните на Единната информационна система. 743 са пациентите в болници, от тях в интензивни отеления са 73 души. Починалите за изминалите 24 часа са шестима, а изписаните от лечебните заведения – 40. Най-голяма част от новите случаи на заразени са открити в София – 25, и Благоевград – 16 души. Общият брой на болните от КОВИД в момента у нас пък е 4 360. С един човек се е увеличил и броя на заразените медицински специалисти за денонощие на 832. Инфектираните лекари са 289, а сестрите – 281, показват още данните.

Междувременно водещи медицински експерти на Великобритания заявиха, че децата трябва да се върнат на училище след летните ваканции, предупреждавайки, че пропуските в образованието им представляват много по-голям риск за тях, отколкото заразяването с COVID-19. Съвместното изявление на здравните съветници на правителствата на Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия представлява подкрепа за британския премиер Борис Джонсън, който заяви, че връщането на децата в училище е национален приоритет. Фактите сочат, че липсата на образование увеличава неравенствата, намалява възможностите и може да изостри проблемите с физическото и психичното здраве, се казва в изявлението.

Преди броени дни от Европейския център за превенция и контрол на заразните заболявания, в който участва и нашата страна също обявиха, че зарянето на училищата няма да бъдат ефективно в борбата с коронавируса, като единична и изолирана мярка. Ако се предприеме подобна стъпка, тя трябва да бъде част други решения за налагане на физическа дистанция и опазване на общественото здраве. Това са част от изводите, които са направили европейските здравни експерти през този месец. Основната причина е, че децата не боледуват често от COVID-19 и в повечето случаи инфекцията при тях протича безсимптомно. По-малко от 5% от инфектираните случаи в ЕС и Англия са при деца и младежи под 18 години, отчитат специалистите. Наличните данни показват, че най-често източник на заразата при тях е оказват контактите със семейството и близките. Експертите обаче услужливо премълчават факта, че точно липсата на признаци за инфекцията е изключително опасно, защото малчуганите могат да я предават без самите те да я проявяват.

Следвай ме – Здраве


Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles