12.8 C
София
петък, април 19, 2024
spot_img

Охлюви с ориз по манастирски и със спанак

В региона на Странджа-Сакар, Бургаско и повечето южни селища по границата ни с Гърция, в миналото, охлювите са били традиционно ястие по време на дъждовните периоди през пролетта и началото на лятото.

Отлично качество можете
да намерите ТУК и ТУК

Този природен продукт е твърде необичаен за българите от другите части на страната, но е важно да се знае, че той е изключително полезен за организма. Охлювите съдържат едни от най-добрите протеини. Известни са подмладяващите и лечебите им свойства в козметиката,  в гастроентерологията, в дерматологичните заболявания, както и в редица други области на медицината.

„Следвай ме” ви предлага две рецепти за приготвянето им. С тези ястия можете да сервирате чаша бяло вино или бира. Всичко най-добро за вашата трапеза – в магазини АВАНТИ (ТУК). Особеност е тяхното почистване. Събраните пресни охлюви се  държат 1-2 до 2-3 дни в съд под капак, за да се почистят от стомашното съдържимо. Задължително обаче върху капака трябва да има тежест, тъй като мускулестият крак на охлюва е толкова силен, че ако намери пролука и се провре, спокойно може да вдигне капака. Освен това, той и другарите му се полепват по въпросния капак и го запечатват със слузта, която отделят.  Друг начин е те да бъдат оставени в здраво завързана полиетиленова торбичка,  надупчена  с игла или друг остър предмет, за да могат те да дишат оттам.

След споменатото време те се  измиват много добре със студена вода, без добавката на сол или други средства. В този случай обаче рискувате при готенето те да започнат да отделят слуз. Затова повечето домакини ги слагат в дълбока тендера, като количеството е около 2 – 2,5 л за  всеки 50-60 охлюва, която трябва да заври. Тогава се добавя по 1 чаена лъжичка сол на всеки 2 литра вода. Съдът трябва да е без капак, тъй като животинките образуват много пяна при варенето.

Тъй като охлявите са мекотели, те се позволяват по време на пости, каквито в момента са Петровите.

Те са неизменна част от френската кухня, където ги поднасят с чаша бяло вино. У нас мнозина ги предпочитат с добре охладена бира.

Продукти с отлично качество и на изгодни за вас цени можете да намерите във веригата магазини АВАНТИ.  Къде е най-близкият до вас, вижте ТУК  и  ТУК.

                              Охлюви със спанак

Продукти: 50-60 охлюви (може и повече, ако се въдят наоколо), лапад – 2 връзки + малко киселец или нарязани свежи лозови или липови листа, пресен зелен лук – 2 връзки, моркови – 1 – 2 броя, коренчета магданоз, кубчета целина, пащърнак (ако има), сол и бахар – на вкус, зехтин – 1/ 2 кафена чаша. Очарованието на тази рецепта е в богатия букет от зеленини.

Приготвяне: В началото на варенето  охлювите и зеленчуците отделят много пяна, която се обира с решетъчна лъжица. Първоначално те се варят на силен огън, след четвърт час се намалява до среден, на който варенето продължава час и половина. Още със завирането може да се добави обелената кора на един лимон. Така се постига много приятен аромат. 

Вече сварени и изстинали, те се изваждат от черупките със специална вилица или шишче за печене.

Самото ястие наподобява гъста супа. Можете да го поднесете, както охлювите са с черупките и всеки да си ги изважда сам, ако имате подходящи прибори. Вариант е и след сваряването да ги извадите от черупките и да ги върнете при зеленчуците.

                            Охлюви по манастирски

Продукти:  охлюви – 900 г с черупките, ориз – 120 г, олио – 80 мл, лук – 60 г, черен пипер и сол – на вкус.

Приготвяне: Охлювите се почистват добре с четка и се измиват обилно под струята на чешмата. Попарват с във вряла вода за около 5 минути. Черупките се махат, месестата част се измива, поставя се в студена вода със сол, за да се изхвърли слузта. След две такива процедури се варят на слаб огън до готовност.

Сварените охлюви се задушават в нагорещена мазнина, като се добавя малко вода. В нея се прибавя оризът и нарязаният лук. Долива се част от водата, в която са варени.

Ястието се сервира, поръсено с черен пипер.

Следвай ме – Гурме

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles