8.2 C
София
събота, април 20, 2024
spot_img

Петте най-добри продукта за здрави стави

С възрастта ставите се износват. Един от начините за поддържането им е правилното хранене. Пет продукта имат способността да ги съхраняват.

Зехтинът – той трябва да присъства с дневното меню на всеки човек още от ранна възраст. Този Средиземноморски продукт е богат на витамините А, Е, тези от група В, полезната мазнина омега 3, калий, калций, желязо, фосфор, антиоксиданти и аминокиселини.  Той се отличава с противовъпалителните си свойства и качеството да премахва болката при заболявания на опорно-двигателния апарат. Заедно с витамин  D този продукт укрепва костите и ставите. Той трябва да се консумира в суров вид, обработен на огъня, губи свойствата си.

Мазната риба – в нея може да бъде намерено всичко полезно за ставите. Това са мастните киселини омега 3, витамини, минерали, антиоксиданти и киселини.

Рибата трябва да се включи в менюто, тъй като поддържа еластични както ставите и тъканите, така и за хрущялите и вътрешнохрущалните смазки. Старайте се да я приготвяте здравословно – с варене, печене или на пара.

Нар – това е един от най-полезните плодове. Когато се ползва регулярно, той укрепва имунитета, влияе положително на здравето на сърцето, но и на ставите.  Той е богат  на полифеноли, които намаляват вероятността от възникване на възпаления в организма. Научно е доказано, че екстрактът от нар намалява риска от възникване на артрит и други заболявания на ставите, а в случай на болки, успокоява възпаленията на ставите и повишава нивото на противовъзпалителите вещества в организма.

Ягоди, малини, боровинки – Учени от Бостънския университет (САЩ) установили, че дори само 10 ягоди, половин шепа малини или боровинки на ден намаляват риска от възникване на пристъпи на подагра – заболяване на ставите и тъканите, което в 35% от случаите е вързано с обмяната на веществата. В тези дребни плодове има достатъчно антиоксиданти и витамини, които действат благоприятно на здравите стави, повишават еластичността на тъканите и възпрепятстват тяхното износване.

Желатинвашите стави обичат желатина.  Това си струва да бъде отбелязано, ако желаете те да бъдат здрави. Впрочем, колагенът влияе позитивно и на състоянието на други органи, а така също на кожата, косите и ноктите.

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles