Пет причини да четете на детето преди заспиване

Като сложат детето да спи, много родители смятат да посветят времето само на себе си. Не бързайте да напуснете детската стая, останете и прочетете на мъничето една приказка. Американски учени са установили, че малчуганите, на които е четено три-пет пъти седмично, се учат да четат и смятат по-добре в училище. Като им четете за лека нощ, вие им помагате те да бъдат успешни в бъдеще. Освен това:

Четенето преди заспиване укрепва вашите взаимоотношения с детето.

Това е прекрасен повод да прекарате времетно заедно. В такъв момент не ви отвлича нито интернет, нито телевизора.  Колкото повече расте то, толкова по-трудно ще намирате и двамата време да сте заедно. Затова използвайте момента.

Четенето преди заспиване увеличава словесния му запас.

То помага на детето да развие речеви навици – научава нови думи, тяхното значение и при какви случаи те се употребяват. Като развива речта си, то става по-умно и по-уверено в себе си. Децата с добър речников запас са социално развити. Те могат да общуват лесно както у дома, така и в училище, намират общо език с връстниците си.

Четенето преди заспиване развива морални качества.

Детските книжки са поучителни. В тях доброто всякога побеждава злото, а честният герой успешно преминава през всички изпитания. Като четете на детето за „лека нощ, вие го учите да различава доброто от лошото, да се замисля за околните и да бъде добро. За него е по-добре да научава тези житейски уроци от интересни и разбираеми истории, отколкотои от нравоученията на родителите.

Четенето преди заспиване развива въображението.

Пътешествията по нови и непознати светове, описани на страниците на книгата развиват въображението на детето. Сюжетите оживяват в неговите игри и рисунки. Когато вие му четете преди сън, то се съсредоточава и слуша внимателно описанията, като ги рисува във въображението си. Богатото въображение е необходим навик за творчество.

Четенето преди заспиване – това е нещо весело.

Пораствайки, ние забравяме колко весели могат да бъдат детските книги. Четенето на децата ни дава възможност отново да усетим това изживяване. В продължение на работния ден главата ви е натъпката с мисли за „възрастни“. Започнете ли да четете детската книжка, те изчезват, релаксът ви е осигурен. Освен това, така ние се връщаме отново към детството и отново получаваме удоволствие от книгите, които сте обичали по-рано.

 

Следва ме – У дома

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version