11.8 C
София
четвъртък, март 28, 2024
spot_img

Пет съвета за развитието на детето – левичар. Вижте кои са те

11% от хората по света са левичари. Ако вашето дете попада сред тях, му се налага да преодолява някои трудности. За това родителите могат да му окажат неоценима помощ.

Съвет № 1. Как да се определи дали детето е левичар

Учените спориха дълго време по въпроса дали левичарството се предава по наследство. Накрая, в 2007 г. те успяха да открият ген, отговарящ за определена особеност. Те доказаха, че то е наследствено и се предава по бащина линия.

Дали детето ви е левичар или не ще определите, като наблюдавате коя ръка протяга за играчка, с коя ръка хваща лъжицата или в коя посока разбърква млякото или чая. Ако е по часовниковата стрелка, то е десничар, и обратното.

Водещата ръка се определя на 7-8-месечна възраст, но се затвърждава окончателно, когато малчуганът тръгне на детска градина. Рисуването и храненето в доучилищна възраст не изискват навици от областта на малката моторика. В тази възраст мозъкът на децата се развива с бързи темпове, затова те използват за определени действия и двете ръце. Те могат да прикриват своето левичарство и родителите да се заблудят, че са амбидекстъри, т.е. владеещи еднакво и двете ръце. Те дори са склонни да смятат, че това прави отрочетата им особено умни и с по-висок интелект.

Съвет № 2. Помнете, че левичарите се различават от десничарите

Мисленето на левичарите също се отличава от това на десничарите. Лявото полукълбо на мозъка е свързано с дясната ръка, отговаря за речта, писането, логическото мислене, способностите към точните науки. Дясното полукълбо е свързано с лявата ръка, отговаря за способността към музиката, творческото мислене, възприятието и емоциите. Накратко, дясното полукърбо е абстрактно, лявото – конкретно и логическо. Мозъкът на левичаря е по-гъвкав за организация. Мазолестото тяло (участъкът на мозъка, благодарение на който двете полукъла си взаимодействат) при леваците е по-голямо до 11 процента.

Съвет № 3. Научете детето да се изявява публично

Това ще му потрябва, защото в повечето левичарчета са заложени бъдещи лидери. Статистиката свидетелства, че не малко президенти на различни държави си служат приоритетно с лявата ръка. Изследванията показват, че това е по-скоро закономерност. Изглежда това е точно така, поне докато науката не е дала друго обяснение.

Съвет № 4. Купувайте му ученически принадлежности за левичари

Много велики художници, сред които Леонардо дВинчи, Микеланджело и Рембранд са били левичари. Пабло Пикасо не е бил, макар тази заблуда да е широко разпространена.

Живописта не е единствената сфера, в която такива хора се изявяват и постигат невероятни резултати. Изследвания показват, че те преуспяват още в архитектурата, музиката и математиката. Това съвсем не означава, че на детето левичар се отдават всички творчески професии. Левичарът се фрустрира, когато използва предмети и инструменти, предназначени за десничари. Затова, ако детето ви си служи с лявата ръка, купувайте му ножици и други принадлежности, предназначени за лява ръка. В България такива артикули все още се намират трудно, но могат да се поръчат от някои сайтове за on-line пазаруване.

Съвет № 5. Купувайте на детето спортна екипировка за левичари

Спортове, като поло и хокей са подходящи само за десничари`. Има обаче и много други, в които левичарите могат да постигнат високи успехи. Фехтовката е един от тях. Освен това боксьорите с леви крушета са истински кошмар за противниците си.

В големия тенис левичари са Джон Макенроу, Мартина Навратилова и Рафаел Надал.

Следвай ме – У дома

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles