5.8 C
София
петък, април 19, 2024
spot_img

Пилатес преборва офисните болести

Не само пенсионерите се нуждаят от процедури, но най-вече хората в активна възраст и дори младите, които работят в офис.

Първият признак, че е време служителят да промени стереотипа си и заседналия начин на живот, са натрупаните килограми вповече. Това е сигурен белег, че сте се обездвижили, затова предприемете мерки, преди наднорменото тегло да ви е изиграло лош номер. Ако нямате възможност да спортувате след работа, изкачвайте планината или тичайте в парка поне през почивните дни. Имате ли възможност да оставите автомобила поне един ден в седмицата, направете го, а когато сте с него, опитайте да го паркирате колкото е възможно по-далече от офиса, за да си осигурите няколко крачки здраве вповече. Както и да протича денят ви, не забравяйте че около

2-3 часа разходка подобряват работата на всички органи и системи, балансират кръвното и очното налягане.

Неподвижността по време на работа, често пъти повече от 8 часа на ден, води неусетно до тежки заболявания, свързани със сериозни промени в костно-мускулната система. Едни мускули отслабват за сметка на натоварването на други. Започват болки в гърба, кръста и изтръпване на ръцете. Напоследък много често срещано заболяване сред работещите на компютър или извършващи еднообразни движения като шивачките например е т. нар. карпал тунел синдром. Заболяването е провокирано от продължително държане на ръката в неестествена позиция – обичайна поза при работа с мишката. Когато това продължава много часове на ден, месеци и години наред, се получават болки и изтръпване на китките, пръстите и дланите на ръцете. Те са особено силни през нощта, а на сутринта ръцете са сковани и се раздвижват трудно и болезнено. Причината е в това, че карпалният канал, през който минава медианният нерв, се възпалява и притиска коренчетата на нерва. Човек започва да изпуска по-дребни предмети. Състоянието не преминава нито след почивните дни, нито дори след отпуска. Когато заболяването не се хване и лекува навреме, може да прогресира за кратко време, ръцете да се отпуснат, да станат неподвижни и да се наложи операция.

Дископатиите и тендовагинитът са другите обичайно болестни състояния за хората, които си вадят хляба в офис.

Срещу тези заболявания, както и за превенция физиотерапевтите препоръчват всекидневното ходене пеша по два километра особено след края на работния ден. Така се балансира човешкият организъм, защото в този процес се ангажират всички стави и мускули по тялото. Ефикасни срещу офисните болести са всички спортове, които раздвижват гръбначния стълб, мускулите на раменния пояс и на корема. Това са йога, каланетика, пилатес и плуване.

Каланетиката е подходяща и за жени, и за мъже

Танците, независимо дали народни, латиноамерикански или класически също не са за пренебрегване. Освен така необходимото раздвижване, те правят движенията пластични и грациозни, подномагат свалянето на излишни килограми и създават настроение. Те обаче не се препоръчват за хора, които страдат от болки в коленете или са претърпени интервенции на крайниците в последните две-три години.

Каланетика, пилатес, плуване и йога раздвижват гръбначния стълб, мускулите на раменния пояс и на корема. Чрез тях се балансира работата на мускулите, тъй като при работа по 8 и повече часа в едно положение някои от тях отслабват. Тези спортове са изключително полезни и за хората, които страдат от ошипяване. Проучване показва, че от остеохондроза, както е медицинската терминология на това заболяване, страда всеки трети работещ над 25-годишна възраст. Безобидните на пръв поглеш шипове във врата се оказват твърде коварни. С времето те започват да притискат нервни окончания, отговорни за работата на ръцете и подвижността на пръстите. Независимо, от неизбежното им появяване при хората, заети с офисна работа, заболяванията, предизвиквани от тях също могат да бъдат преодоляни с половинчасова гимнастика всеки ден за шийно-раменния пояс. Тя обаче не отменя заниманието със спорт.

От заболявания на опорно-двигателната система не са пощадени и хората на физическия труд. Те страдат най-вече от хернии. За да се предпазят от тях, е необходимо да работят с ластични колани, но да не ги пристягат силно, а само колкото да придържат кръста им. Така те ще си осигурят не само защита от херния, но и ще се предпазват от течение. За тях не всеки спорт е подходящ. Плуването е единствено препоръчваният, който няма да ги увреди допълнително.

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles