14.8 C
София
четвъртък, март 28, 2024
spot_img

Планирайте разходите за ремонта х 3

Ремонтът вкъщи, на вилата или в наследствената ни селска къща е нещо, което създава  твърде много грижи дори добре да сме го подготвили. В повечето случаи той ни създава и доста главоболия. Често пъти възникват непредвидени обстоятелства – спуква се стара тръба, налага се шпакловка на крива стена, открила се под съдрания стар тапет и какво ли още не. Затова планирайте разходите да са три пъти повече. Това не означава, че непременно ще похарчите парите за ремонт, но с тях можете да си починете един дълъг уикенд, след като той приключи или просто да ги сложите на сметка в банката.

Смята се, че лятото е най-подходящият сезон за тази дейост особено за освежителния ремонт, докато отделни дейности от основния могат да се правят във всеки езон. За смяната на тапети, латекс, изолация, смяна на керемиди и покривни плоскости е задължително тези дейности да се правят през лятото, началото на есента и в пролетни дни без валежи.  Обикновено в тези сезони майсторите искат повече пари за работа, докато през зимата „мизата им” леко пада, тъй като имат по-малко работа. Затова, ако жилището ви е добре отоплено, можете да смените тапетите и латекса по всяко време на годината.

Преди да предприемете тази дейност, трябва да я обмислите в детайли, за да сте готови. Случва се да решите уж само да освежите стените, а започвате да търсите и майстор за циклене на паркета, идват ви и други идеи. Затова, основното преди да започнете ремонта е да определите дали той ще е освежителен или капитален. Така, от една страна, ще ви стигне времето, от друга, няма да похарчите неочаквано повече пари, отколкото сте предвидили. Ако не сте сигурни в собствените си възможности, не се наемайте сами с тази дейност, извикайте майстори.  Никога не се доверявайте на обявите, попитайте приятели. Изберете тези, от които ваши приятели са останали доволни. Добре е да сключите договор с фирмата, но в български условия това е трудно постижимо. Предварително уточнете колко би струвал ремонтът. Не приемайте обяснение от типа на: „Нема страшно, брато, ше се опраим после. Нема да съжаляваш!”  Има ремонтни бригади, които действат мошенически при капиталови ремонти. Искайте всякога касови бележки, ако работникът е купил материалите.  Старайте се всякога да сте с него при покупките, за да не ви пробута нискокачествена стока, за която от познат продавач ще ви педстави фактура за първо или екстра качество.

Ако сте се изнесли от дома за времето на ремонта, предварително приберете ценните вещи, останалите пакетирайте и надпишете. В такива случай има „майстори”, които инсценират „обир” на скъпите машини, с които са работили в жилището ви и искат да им бъдат платени. Това е стар трик, не се хващайте на него!

И отново, преди ремонта си направете сметка какво ще похарчите за материали и какво за труда. Като теглите чертата увеличете по 3 в случай на напредвидени разходи.

 

 

Следвай ме – У дома

 

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles