11.8 C
София
петък, април 19, 2024
spot_img

Половината от децата без навик да хапват плодове

* След училище учениците прекарват по 5 часа седнали или легнали пред телевизора или компютъра вкъщи.

 * Те отказват да влизат в училищните столове заради неприветливия вид, ядат пици и сандвичи.

 Проф. д-р Стефка Петрова, водещ специалист по хранене и диететика от Националния център по обществено здраве, национален консултант по хранене и диететика

В България храненето на децата в училищна възраст има сериозни проблеми.  Последното национално проучване показва, че консумацията на мляко, риба и пълнозърнест хляб е ниска, честа и висока е консумацията на колбаси, на захарни, шоколадови и сладкарски изделия, на чипс и други снаксове с високо съдържание на сол и мазнини. Ежедневно плодове и зеленчуци консумират само 40-50% от децата, а при 1/3 от тях се установява висока честота на прием на безалкохолни напитки със захар  и/ или подсладители, като количеството им нараства с увеличаване на възрастта. Същевременно, за значителна част от децата се установява нездравословен модел на хранене: относителният дял на децата с прием на мазнини над горната препоръчителна граница е висок (78-88%), 30-44% от децата в различните възрастови групи приемат растителни влакнини под долните препоръчителни стойности, а 16% от момичетата на 14-18 години имат прием на въглехидрати под минималното препоръчително количество. Храненето се характеризира с недостатъчен, рисков за дефицити прием на редица витамини и минерали – витамини от група В, витамин А, Е, калций, желязо, магнезий и цинк. По-голяма част от децата са с висок прием на натрий. През последните години се установи нов проблем в храненето на децата в ученическа възраст – честа консумация на енергийни напитки при значителна част от тях. От изследваните деца на възраст 14 -18 години през 2014 г. 49% консумират енергийни напитки, като 28% от тях са с умерена хронична консумация (от 1 до 4 пъти седмично), а 18,7% са с висока хронична консумация (5 дни седмично и повече).

Небалансираното, непълноценно и нездравословно хранене на децата в училищна възраст създава рискове за хранителни дефицити и крие сериозен потенциал за неблагоприятно въздействие върху тяхното здраве и развитие. Проблемите в храненето на децата от 7 до 18-годишна възраст отразяват липсата на здравословен модел на хранене в значителна част от семействата в България, липсата на адекватна информация и системно обучение на децата на здравословно хранене в училищата, установеното голямо влияние на масовата реклама на храни с високо съдържание на мазнини, сол и захар върху хранителното поведение на децата.

Наред с нездравословния модел на хранене, на национално ниво при значителна част от децата се установява ниска физическа активност. Проведените проучвания през последните 15 години показват, че в много училища в страната няма адекватна организация на часовете по физическо възпитание и те не осигуряват нужното ниво на двигателна активност. В значителен брой  общообразователни училища часовете по физическо възпитание/ спорт се провеждат нередовно. Националното проучване на храненето и хранителния статус на учениците в България  установява, че само 43% от момчетата и 27% от момичетата имат умерена до интензивна физическа активност съгласно препоръките (поне 60 минути ежедневно), което включва и часовете по физическо възпитание в училище. Същевременно, средно 42% от децата в ученическа възраст прекарват в седнала/ легнала поза 5 и повече часа ежедневно извън учебните занятия, основно пред компютъра и телевизора.

Националното проучване от 2014 г. показва задържане на тенденцията за обездвижването сред децата. Установява се, че само 36.5% от учениците на 10-18 години са физически активни почти всеки ден. Всяко трето дете спортува рядко или въобще не се занимава със спорт, като делът на момичетата е близо 2 пъти по-висок от този на момчетата. Над 40% от децата съобщават, че не спортуват, тъй като нямат желание, но 25% от тях, защото нямат условия за това на близко разстояние.

Данните от националните седем проучвания в последните години показват висока честота на свръхтегло и затлъстяване от най-ранна детска възраст. Децата на 1-4 години са с 5% затлъстяване, от 5 до 18 години с наднормено тегло са общо 30.1%, включително 19.8% със свръхтегло и 10.3% със затлъстяване. Момчетата на 10-13 г. са най-рискова група, като при тях затлъстяването е почти 20 на сто.

 

Следвай ме – Здраве

 

 

 

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles