17.1 C
София
събота, юли 27, 2024
spot_img

Постни рецепти от Света гора

Те са за едни от любимите ястия, които приготвя атонският монах – кулинар Епифаний Милопотамски, описани са в книга, чието второ издание предстои

Атонският монах Епифаний Милопотамски е доказан кулинар. Неговите 126 рецепти, които лично той приготвя, са основни в менюто на събратята му в Света гора.

Със съдействието на Църногорския манастир „Св.св. Козва и Дамян“ (Гигински) те бяха издадени в книга, чийто тираж се изчерпа за кратко време. Интересно е, че дядо Епифаний пише под всяка рецепта някаква мъдрост – пословица, поговорка и духовно напътствие, основано на Евангелието. Манастирът подготвя второ издание. Предлагаме ви някои от рецептите, които вече се приготвят и в Гигинската обител.

Тиквички с картофи на фурна (бриам)

Продукти за 6 порции: тиквички – ½ кг, картофи – 1 кг, чесън – 5-6 скилидки,зехтин 200 г, сол – на вкус, пресни домати – 4-5, магданоз – 1 връцка, черен пипер – на вкус, кимион – на вкус, червен пипер – на вкус.

Приготвяне: Почистваме и измиваме тиквичките и картофите, а след това ги нарядваме на шаби. Почистваме и нарязваме на резенчета чесъна. Измиваме също и пропускаме през брендер доматите. Включваме фурната на 250 градуса.  Слагаме в тава тиквичките и картофите, след което прибавяме нарязания чесън, смлените домати, зехтина, солта и останалите подправки. Разбъркваме добре и отгоре посипваме ситно нарязания магданоз. Така, както е многоцветна и украсена сместа в тавата, я слагаме да се пече във фурната. След 20 минути намаляваме огъня до 200 градуса, а след още 20 минути – на 180 градуса. След половин час нашето ядене вече е готово. Имайте предвид, че то трябва малко да поизстине преди да се поднесе на масата, тъй като, както е известно, тиквичките и картофите изстиват по-дълго време.

Пословици:

Кога тиква стана, кога опашка пусна.

Ум и разум с пари не се купуват.

Имамбайълдъ по светогорски

Продукти за 10 порции: 10 големи патладжана, 6-7 глави кромид и 5-6 средно големи главички чеснов лук, 250 гр. зехтин или олио, 8-10 пресни домата, 10 листенца прясна мента, връзка магданоз, листенца ароматен босилек, сладък червен пипер и черен пипер на вкус и вкус и малко кимион.

Приготвяне: Почистваме патладжаните от дръжките и ги обелваме от кората им на ивици по дължина. След това ги нарязваме пак по дължина на кръст, като оставяме от единия край поне 2 см. неразрязани, за да не се раздели синия домат на части. Посолваме ги и ги оставяме да престоят 3-4 часа. Преди да ги сготвим, измиваме патладжаните отново, за да отстраним излишната сол и отново ги оставяме да се отцедят добре.  В подходящ за пържене съд наливаме по-голямата част от олиото и след като то се сгорещи , пържим патладжаните от всички страни равномерно до порозовяване, като ги обръщаме внимателно. Ако преди това не сме го изцедили добре, влагата, останала в тях може да ни създаде проблемис кипящата мазнина. Нарязваме на ситно чесъна и кромида и го запърржваме на слаб огън. Когато лукът придобие златист цвят , наливаме чаша вода, добавяме смлените домати и подправките и усилваме огъня. Когато съдържащото се в тавата кипне, го всаляме от огъня и с помощта на дълбок черпак го разстиламе равномерно върху подредените в тава патладжани, така че напълно да ги покрием. Поръсваме ястието с нарязаните на дребно магданоз, мента и босилек и слагаме да се пече в предварително загрята до 250 градуса фурна.

Под рецептата в книгата е написано:

Щастливи са рабите Божии.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles