12.8 C
София
четвъртък, март 28, 2024
spot_img

Почина един от първите лекари, предупредил за коронавируса

34-годишният д-р Ли Вънкян бе под забраната на китайската полиция, бил разпространявал слухове и паника

Един от първите осем лекари, предупредили за коронавируса, който тръгна от Китай, почина от заразата.

Офталмологът д-р Ли Вънкян е един от осемте медици, на които  полицията е наложила дисциплиниращи мерки, след като  започнали да предупреждават колегите си – лекари да носят защитно облекло заради нов вирус, подобен на SARS (ТОРС).

На 30 декември 2019 г. д-р Ли Вънкян публикува в китайското приложение за съобщения WeChat сред своята група от бивши възпитаници на медицинско училище в град Ухан: „Седем пациенти от местен пазар за морски дарове са били диагностицирани с болест, подобна на SARS (ТОРС) и поставени под карантина в неговата болница”, съобщи БНР.

Тогава той обясни, че според теста, който е видял, заболяването е коронавирус – голямо семейство от вируси, което включва и тежкият остър респираторен синдром (SARS). Спомените за SARS оставиха дълбоки следи в Китай, където пандемията през 2003 г. уби стотици след дълго прикриване от страна на властите в страната. „Исках само да напомня на моите съученици да внимават“, казва той.

34-годишният лекар каза на приятелите си да предупреждават близките си насаме. Само в рамките на часове обаче тази споделена от него информация достигнала до много китайци.

„Когато видях как информацията циркулира онлайн, разбрах, че това е извън моя контрол и вероятно ще бъда наказан“, посочва д-р Ли Вънкян.

Скоро след като публикува съобщението, той е посетен от китайски политик и от служители на Бюрото за обществена сигурност, които му казали да подпише писмо, в което е обвинен, че „прави неверни коментари“, които „силно нарушават обществения ред“ и разпространява неверни слухове в Ухан. Той е един от неколцината местни медици, нарочени от полицията, че се опитват да раздухват новината за смъртоносния вирус в първите седмици на вирусното огнище.

Оттогава новият корона вирус вече отне живота на над 500 човека, а броят на заразените доближи 30 000, включително и Ли Вънкян.

През миналия уикенд д-р Ли Вънкян обаче съобщи за CNN, че и той се е заразил със смъртоносния вирус, след като преди това на няколко пъти е имал отрицателни тестове.

„Днес тестването за нуклеинова киселина показа положителен резултат. Накрая бях диагностициран“, заяви той във видеоклип, който беше широко гледан в интернет. Междувременно китайската държавна медия „Global Times” обяви в Туитър, че 34-годишният д-р Ли Вънкян е починал на 6-и февруари.

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles