14.1 C
София
събота, юли 27, 2024
spot_img

Почитаме трима светии на 14 февруари

На 14 февруари Православната църква отбелязва и Успението на свети Константин Кирил – Философ

Трима светии почитат вярващите днес. Влюбените и почитателите на виното са си припознали двама от тях – свети  Валентин и свети Трифон за покровители на любовта и виното.

По традиция по-възрастните у нас наблягат на втория, къде осъзнато, къде неосъзнато, придържайки се към латинската сентенция In vino veritas. Дали истината е точно в него или не е въпрос, върху който векове наред бохемата е водила и води спорове. Кои обаче са тримата светци, служили на Бога и хората с всичката любов и самоотверженост, които може да даде от себе си един християнин?

Свети Трифон

Почита се особено от Православната Църква и от Католическата от източен обред. За него се знае относително малко. Роден е през III век в град Апамия в Малоазийската провинция Фригия. Тази област се смята за една от прародините на култивираните лозя и виното. Оттам дошло впоследствие и прозвището на светеца Зарезан, тоест от зарязване на лозите. Той е бил посечен с меч през 248 г. по време на император Деций Траян. Причината е отстояване на християнската вяра и отказ да изповяда езическите култове – неща, за които наказанието било смърт. Житието му разказва, че на 17-годишна възраст била излекувана по молитвите му  дъщерята на римския император Гордиан III. Този факт обаче не спрял наследикът му Деций Траян да го изпрати на екзекуция. Затова, освен за покровител на лозята и виното, той е смятан и за целител. По нашите земи, включително и в останалите страни на Балканския полуостров, на 14 февруари се зарязват лозите. Това е неговият ден, но по юлианския (стария) календар.

Свети Валентин

Почитан е от Католическата Църква също за мъченик за вярата и с пълно основание. За него също се знае малко. Известно е, че той е починал около 270 г. още преди разделянето на Църквата, но на Изток не е популярен. Бил е свещеник в Рим по време на император Клавдий II. Владетелят забранява на мъжете да сключва брак, за да не се привързват към дома и така да има повече самоотвержени войници. На духовниците пък е забранено да венчават. Тук обаче в разрез на заповедта и заплаха за собствения си живот започва да действа свети Валентин – той тайно извършва брачни церемонии. Заловен е и хвърлен в затвора, където по молитвите му възвръща зрението си дъщерята на един от съдиите. Заради непослушанието си към Клавдий II е посечен.

Успение на св. Константин Кирил-Философ

На 14 февруари Българската Православна Църква отбелязва това знаково събитие. Тогава се е упокоил в господа създателят на глаголицата. Роден е през 827 година в Солун, Византия, като едно от седемте деца на висш византийски военачалник. Образовал се е в прочутата Магнаурска школа. Отличното му образование му позволява и създаването на първата писменост за славяните. В живота си е провел шест мисии за разпространение и утвърждаване на християнстово, както и са равнопоставено почитане на славянските книги. От тях най-продуктивни са Римската и Великоморавската. Отишъл си е от този свят на 14 февруари 869 г., на 42-годишна възранст, в Рим. Затова и Успението му се отбелязва на тази дата.

По молитвите на тримата светии, Бог да пази всички нас и нашите близки!

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles