7.1 C
София
неделя, април 28, 2024
spot_img

Учени: Земята първоначално е била плоска

Две теории в момента спорят как са се формирали протопланетите, дали Тери Пратчет пък няма да се окаже прав

Земята може би не винаги е била сфера! Учените смятат, че Земята може първоначално да е приличала на диск.

За да тестват това предположение, изследователи от Университета на Централен Ланкашър симулираха как планетите могат да се образуват от дисковете от газ около звездите, съобщава Daily mail.

Това разкри, че вместо да са кръгли, те всъщност представляват смачкани плоскости. В подкрепа те посочват факта, че самата Земя не е идеално кръгла, тъй като е сплескана на полюсите с около 0,3 на сто. Изследователите обаче смятат, че това смачкване при протопланетите може да достигне 90 процента. При  Юпитер, например то е с около 6 %,  а Сатурн с колосалните 10 на сто.

Смята се, че протопланетната фаза продължава между първите 1-5 милиона години от съществуването на планетата. Като се има предвид, че Земята е на около 4,5 милиарда години, тя би била оформена по подобие на диск в много малка част от ранната си история. Учените до неотдавна предпомагаха,  че младите планети тръгват от формата на сфери, вместо това те откриха с изненада,  те са сплескани сфероиди.  Изследователите симулираха как се формират те според теорията за дисковата нестабилност. Опитът показа как газовият диск около млада звезда внезапно се разпада на планети.

В момента има две водещи теории за това как се формират протопланетите.

Първата, обясни водещият изследовател д-р Адам Фентън, се нарича теория за „натрупването на ядрото“. Според нея планетите се формират чрез „постепенното нарастване на прахови частици, които се слепват, за да образуват прогресивно все по-големи и по-големи обекти в дълги времеви мащаби“.

Втората теория е теорията за нестабилността на диска, която твърди, че планетите се образуват за относително кратко време, тъй като въртящият се газов диск около млада звезда бързо се разпада. За нагледност учените обясняват нагледно, че формирането им става все едно готвач върти  топка тесто за пица, силата на въртенето им разтяга и изравнява младата планета. Те смятат, че планетите стават сферични едва по-късно, тъй като газът и друга материя се приземяват на северния и южния им полюс по-бързо, отколкото на екватора. Тези резултати биха могли да решат въпроса как се формират планетите.

Тези учени, май ще докажат виждането на Тери Пратчет за светът на диска.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles