12.4 C
София
неделя, февруари 25, 2024
spot_img

Празниците и алкохолът –  внимавайте с дозите

  • Как да се опазим от махмурлук и да разпознаем метиловите градуси съветва доц. Людмила Нейкова, началник на Клиниката по спешна токсикология във ВМА

Богатите трапези около Коледа и Нова година съблазняват с разнообразни храни и напитки. И с едното, и с другото обаче не трябва да прекаляваме. Празничните маратони стартират още в началото на месец декември с Никулден и продължават до средата на януари, когато има много имени дни. И наистина, българинът, по стара традиция, свързва тези празници с една обилна маса и обилна употреба на алкохол. За съжаление прекомерната употреба на алкохол може да доведе до редица комични, но и неприятни ситуации. А махмурлукът може да съсипе почивните ни дни, коментира доц. Людмила Нейкова, началник на Клиника по спешна токсикология на Военномедицинска академия (ВМА).Когато човек си позволява малко количество алкохол и контролира приеманата доза, говорим за инцидентна употреба и в никакъв случай за злоупотреба. Но, когато това нещо стане ритуал и ежедневие, рискът да премине в следващата категория е много голям.

За съжаление, хората не приемат, че от бира или вино може да се получат зависимости, но реалността е коренно различна. Наблюдава се и при пациенти в нашата клиника – има хора, които търсят медицинска помощ, защото изпиват по 6-8-10-12 литра бира за 24 часа. И в момента, в който поради някаква причина падне нивото на алкохол в организма, те започват да стават абстинентни – изпитват неспокойство, треперене, повишаване на пулса и артериалното налягане, подчертава токсикологът.

По думите й, количеството алкохол, което човек може да „понесе” е строго индивидуално. Добре е консумацията на алкохол да не бъде на празен стомах, да не бъде съчетана с газирани напитки, а с хубави мезета – не говорим за листни салати, а за различни видове сирена, кашкавал, филета, т.е. храна, която да съдържа мазнини.

Според това какво е мезето, ние създаваме в организма щадящо поведение, когато употребяваме алкохол, тъй като по този начин той по-бавно постъпва в човешкия кръвоток и по-бавно се достига максимална концентрация. Да, задържа се по-дълго, но ефектите са по-меки. Няма я опасността да паднем под масата и да развалим празника на всички около нас, коментира още доц. Нейкова.

Сериозна заплаха покрай празниците е употребата на фалшив алкохол. Често пъти той се съхранява в нестандартни опаковки – туби, бидони, като самата пластмаса може да има вредно въздействие върху човешкия организъм. Затова съветът на специалистите е да избягваме евтиния алкохол, защото няма как да сме сигурни в неговите произход и качество.

Ако има високо съдържание на метанол в него, първите признаци са промяна на зрението, човек започва да вижда като в мъгла, има главоболие, отпаднал е. Тогава задължително трябва да бъде потърсена медицинска помощ, категорична е доц. Нейкова.

Тя изтъква и друга грешка, която допускаме по време на празниците в желанието си да опитаме всичко, което има пред нас, а именно – да смесваме различните напитки, и съветва в никакъв случай да не смесваме тъмен с тъмен алкохол – уиски с вино, уиски с бира, уиски с коняк, защото в тях се съдържат допълнителни вещества (особено в концентрираните напитки), които да подобряват техните качества и да подсилват техния вкус и аромат, и които също биха могли да имат токсично въздействие при по-голяма консумация.

Друга заплаха е съчетаната употреба на голямо количество алкохол с психоактивно вещество – амфетамини, метаамфетамини, марихуана. Обикновено имат различно действие, по различно време, което няма как да се предвиди кога ще настъпи. Това създава рискове за самото здраве на пациентите, но е и сериозно предизвикателство за екипите в спешните центрове, защото те го намират в едно състояние, той е с потиснато съзнание, в следващия момент става възбуден и агресивен, защото тогава вече е под ефекта на другото вещество, изтъква токсикологът.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles