19.8 C
София
неделя, май 5, 2024
spot_img

Василопита – гръцкият аналог на баница с късметче

За историята на този сладък хляб и паричката в него, ролята на свети Василий Велики и рецепта как да си приготвим печивото вкъщи

Късметите в печивата на Нова година не са патент само на нас и на нашенската баница.

АВАНТИ

В съседна Гърция от стари времена жени чепели хладки хлябове, наречени василопита (βασιλόπιτα), в които слагали паричка. Сега вкусът им е доста променен и повече прилича на кексовете, но монетата непременно се слага в тестото преди да се изпече. На кого ще се падне богатството домашните научават в новогодишната нощ, когато най-старият член на семейството я разчупи и раздаде. Първото парче обаче той оставя настрани за Иисус Христос, второто за Пресвета Богородица, а останалите дава на домашните.  

Василопитата се свързва със свети Василия – Велики (Άγιος Βασίλης), чието име и дело се почита на 1 януари.

 Св. Василий Велики бил архиепископ на Кесария, вселенски отец и учител на Църквата, основоположник на кападокийското богословие. Роден е около 330 г. в Кесария Кападокийска (Мала Азия). Основател е на т. нар. Василиада – благотворителен комплектс за бедни и болни. Сладката пита се прави като възпоменание на добрината му към нищите. Според една легенда той той слагал парички в хлябовете и ги раздавал на бедните преди празниците. Като ги откриели, с тях те си купували повече неща за трапезата. Според друга версия  по времето, когато Василий Велики заемал висок пост в Кесария – бил деспот, той помагал често на бедните, болните и хората в затруднено положение. Появил се обаче един тиранин, който заплашвал да нападне и завладее града, ако не му бъдат предадени всички съкровища и злато, които града и жителите му притежавали. Василий напразно се опитвал да убеди тиранина, че хората нямат злато и няма какво да предложат. Тогава злодеят се разгневил и заповядал да убият Василий. Народа обаче побързал да се застъпи за него и хората събрали всички ценни предмети, с които разполагали, сложили ги в един сандък и го предложили на тиранина в замяна на живота на любимия им деспот. Когато злият тиранин отворил сандъка, от него излязъл с ослепителна светлина смел конник с войниците си, които убили тиранина и неговите хора. Конникът бил Св.Меркурий с неговата армия от ангели. След като Кесария била спасена, Василий Велики се изправил пред друг проблем: Какво да стори, за да върне на хората златото и ценностите им? Дошла му идеята той и неговите помощници да замесят питки и във всяка от тях да поставят по малко от съкровището. Така всяко семейство получило обратно ценностите, с които се били разделили по-рано в името на спасението на своя деспот.

АВАНТИ

Така разказват легендите и житията, станали причина във вековете да просъществува традицията на василопитата. Ето как се прави тя – два варианта. Тя се поднася с чаша бяло или червено вино. Най-качествените продукти за Вашата трапеза можете да намерите във веригата магазини АВАНТИ (виж ТУК).

Първи вариант

Продукти:  1 чаена чаша прясно мляко, 3 чаени чаши брашно, 2 чаени чаши захар,  1 чаена  бели бадеми на прах или филирани (или други ядки),  1 чаена чаша масло,  5 жълтъка, 1 супена лъжица настъргана лимонова кора и 1 супена лъжица настъргана портокалова кора, 4 кафени лъжички бакпулвер,  2 ванилии,  стафиди или други сухи плодове по вкус.

Приготвяне: Разбиват се с миксер добре маслото, захарта, яйцата, ванилиите и лимоновата кора. Към сместа се прибавят мляко и бадемите, сухите плодове, ванилиите, настърганите кори. Постепенно се добавя брашното, в което на сухо предварително е сложен и разбъркан бакпулверът. Във василопитата се поставя, добре скрита и увита във фолио, паричката. Еднородно получената смес се слага за печене във форма, застлана с хартия за печене. Пече се  около 45 минути на предварително загрята до 160 градуса фурна. Готовият продукт може да се украси по избор – да се посипе с пудра захар, да се изпише върху нея с ядки годината и така нататък.

Втори вариант

Продукти:  450 гр. (3 чаени чаши) брашно, 1 пълна с връх чаена лъжица бакпулвер, ¼ чаена лъжица канела, ¼ чаена лъжица индийско орехче, 1 щипка карамфил, 210 гр. (1 чаена чаша)  масло, 210 г (1 чаена чаша) захар,     4 яйца, 75 г (¾ чаени чаши) ситно смлени бадеми, 1 чаена лъжица (5 мл) ванилия, 2 супени лъжици настъргана кора от портокал, 90 г прясно изцеден сок от портокал, 2 супени лъжици (30 мл.) бренди или коняк, 100 мл. не подсладено кондензирано мляко или прясно мляко за разреждане на тестото ако е необходимо.

Приготвяне: Брашното се смесва с бакпулвера и подправките и се оставя на страна до употреба. Маслото и захарта се смесват в купата с миксера. Разбиват се до хомогенна и пухкаха смес. Добавят се, едно по едно, яйцата, като се бие с биксера. Когато сместа ги поеме, в купата се добавя настърганата портокалова кора, ванилията, брендито и портокаловия сок. Разбърква се до хомогенност. Последно в купата се добавят пресятото брашно и бадемите. Получава се гъсто тесто, което се разрежда с млякото при необходимост. Полученото тесто се изсипва в предварително подготвената тава – покрита с хартия за печене илинамазана с мазнина и наръсена с брашно. Не забравяйте да сложите и монетата в тестото, след което да загладите повърхността му, така че да не личи къде е скрита.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles