2.7 C
София
петък, април 19, 2024
spot_img

Премахват камъни в бъбреците по нов метод в Бургас

Урологията на Университетската многопрофилна болница за активно лечение в Бургас стана третата в страната, която въведе революционен метод за безкръвно премахване на камъни в бъбреците.

„Иновацията започна да се прилага почти веднага, след като е представена на световния урологичен конгрес в Копенхаген”, разказа началникът на отделението д-р Николай Миринчев.

Тя представлява миниатюрна видеокамера на върха на апарат, който се огъва на 270 градуса, достига до труднодостъпните физиологични бъбречни кухини и на видеостена показва къде се намира камъкът. Изобретението се нарича флексибилен уретерореноскоп и е за еднократна употреба, за да гарантира пълна стерилност на пациента.

Камерата позволява безкръвно лазерно отстраняване на труднодостъпни и големи камъни. Тези камъни не се поддават на друг тип безкръвно премахване. Досега, при повечето от пациентите с такива камъни са се налагали отворени операции. Всяка отворена операция е по-тежка за пациента, има  и по-голям риск от следоперативни усложнения, възстановителният период е по-дълъг. При безкръвните и миниинвазивни методи, които вече рутинно се прилагат в бургаската урология, пациентът  е вкъщи след  втория ден.

По този метод вече са оперирани няколко пациенти, които се чувстват отлично и са възвърнали работоспособността и нормалния си начин на живот.

„Жителите на Бургаска област са предразположени към образуване на камъни в бъбреците. Наследствеността също е фактор, както и полът – мъжете по-често страдат от бъбречно-каменна болест”, казва д-р Миринчев

 

 

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles