21.8 C
София
вторник, юни 18, 2024
spot_img

Приложиха модерна операция на 71-годишен в болница „Св. София“

Ортопедите на Многопрофилната болница за активно лечение „Св.София” в столицата извършиха хондопластика на 71-годишен пациент. Това стана чрез техника за автоложна колаген-ендуцирана хондрогенеза (ACIC Autologous collagen-induced chondrogenesis ). Подобни процедури досега се прилагаха при пациенти до максимум 55-60 години.

Уникалната интервенция е извършена на 17-ти май 2017 г. на дясното коляно на 71 г. Николай Милтиядов. При безкръвната операция, чрез две-три малки дупчици, е поставяна течна мембрана. Четири месеца след операцията, на 20-ти септември, д-р Христо Мазнейков, началник на клиниката по ортопедия и травматология, направи контролна артроскопия на колянната става. „Установих, че в увредената зона има 3 милиметра хрущял, което е уникален резултат. Това е много сериозен пробив в разбиранията и преобръща на 180 градуса хирургията на коляното. Предстои много сериозна преоценка на цялостната дейност на този вид хирургия при възрастни пациенти. Вече не трябва да има деление на стари и млади. Дори и на 71 години, ако човек е в добро здраве и поддържа формата си, организмът е със запазени регенеративни способности”, разказа д-р Мазнейков.

След интервенцията пациентът е в отлично здраве. Мъжът движи коляното си и се придвижва без болка. Благодарение на интервенцията е избегнато ендопротезиране, възстановяването след което отнема седмици.

Благодаря на д-р Христо Мазнейков, че избра мен за тази сложна интервенция. Благодарен съм на екипа за вниманието и грижите”, казва 71-годишният пациент. Предстои Николай Милтиядов да бъде изписан от МБАЛ „Св.София” и да се прибере при близките си във Варна.

 

Следвай ме – Здраве

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles