13.8 C
София
събота, април 20, 2024
spot_img

Присъдиха наградата „Сахаров“ на украинския режисьор Олег Сенцов

Наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта за 2018 г. беше присъдена на Украинския филмов режисьор Олег Сенцов в Страсбург в сряда.

Самият Сенцов не можеше да присъства лично, тъй като излежава 20-годишна присъда в затвор в Сибир за „подготовка на терористични актове“ срещу „фактическите власти“ в Крим.

Неговата братовчедка Наталия Каплан и адвокатът му Дмитрий Динзе го представляваха на церемонията в Страсбург.

При връчването на наградата председателят на Парламента Антонио Таяни заяви: „Олег Сенцов беше номиниран заради мирния му протест срещу незаконната окупация на неговия роден край Крим. Също така заради неговата смелост, решителност и възгледи в подкрепа на човешкото достойнство, демокрацията, върховенството на закона и правата на човека. Това са ценностите, върху които е изграден Европейският съюз и които Парламентът отстоява и поощрява още повече след вчерашния терористичен акт“.

„Гладната стачка на Олег Сенцов и неговата смела публична позиция го направиха символ на борбата за освобождаване на политическите затворници в Русия и по света“, добави г-н Таяни. Той призова за намаляване на напрежението в отношенията между Русия и Украйна и потвърди своята подкрепа за териториалната цялост на Украйна.

Председателят на Парламента отправи призив за незабавно и безусловно освобождаване на Олег Сенцов и на всички други незаконно задържани украински граждани в Русия и на Кримския полуостров, както и за освобождаване на всички лауреати на наградата, които се намират в затвори: „Наградата „Сахаров“ не е просто награда. Тя е ангажимент. И ние стоим до нашите лауреати“.

При приемането на наградата Наталия Каплан описа с ярки краски живота на Олег Сенцов, неговите действия при анексирането на Крим и мъченията, които е преживял, когато е бил арестуван и осъден за престъпления, които не е извършил. „Олег е човек, който не може да се предаде и просто да седи мирно. Той е борец по природа“, заяви тя.

Наталия Каплан разказа за гладната стачка на Олег Сенцов, продължила 145 дни. „По време на стачката нито един политически затворник не бе освободен, но това не означава, че той загуби. Благодарение на действията му целият свят заговори за руските репресиите ‒ това е победа.“

В края на речта си тя прочете послание от самия лауреат, в което той заявява: „Аз не мога да присъствам в тази зала, но вие можете да чуете моите думи. Дори и някой друг да ги изрича, думите са главният инструмент на човека и често единственият, особено когато всичко останало му е било отнето“.

Председателят Таяни също така приветства родителите на номинирания за наградата Насер Зефзафи, който се намира в затвора, както и представителите на 11 неправителствени организации, спасяващи животи в Средиземно море, които също бяха финалисти.

По повод 30-ата годишнина на наградата „Сахаров“ Таяни изтъкна, че „тя подкрепя личности и организации по света, които са напълно отдадени на борбата за социална справедливост, често поемащи сериозен риск за самите себе си“.

„Петима лауреати на наградата „Сахаров“ по-късно са били отличавани с Нобеловата награда за мир“, посочи той. Сред тези хора са и носителите на Нобеловата награда за мир за 2018 г. д-р Денис Муквеге и Надя Мурад.

Андрей Ковачев (ЕНП, България) отбеляза: „Чрез смелостта и решителността си, като постави живота си в опасност, украинският режисьор Олег Сенцов стана символ на борбата за освобождаване на политическите затворници, задържани не само в Русия, но и по света. С удостояването му с наградата „Сахаров“ Европейският парламент изразява своята солидарност с неговата кауза и с личната му съдба. Настояваме да бъде освободен незабавно! Неговата борба ни напомня, че е наш дълг да защитаваме човешките права по целия свят и при всякакви обстоятелства.“

Кой е Олег Сенцов?

Олег Сенцов е украински режисьор и писател, отявлен противник на анексирането на Крим от Русия. На 10 май 2014 г. той е арестуван в Симферопол, Крим, по обвинения в планиране на терористични актове срещу фактическото руско управление в Крим.

Роден в Симферопол през 1976 г., Сенцов следва икономика в Киев, а след това учи писане на сценарии и режисура в Москва. През 2012 г. прави филмовия си дебют с филма Gámer, за който е награден. През 2013 г. става активен член на движението Автомайдан, с което се отправя призив за свобода, права на човека и мир, и помага за подклаждането на революцията на Евромайдан. По-късно, по време на незаконното анексиране на Крим през 2014 г., Сенцов организира хуманитарни мисии за украинските войници, като им предоставя храни и лекарства и подпомага евакуацията на техните семейства. Поради активната си роля в протестите срещу окупацията, той отлага снимането на втория си игрален филм Rhino.

През май 2014 г. Сенцов е арестуван от руските служби за сигурност, транспортиран в Русия и изправен пред военен съд за предполагаема терористична дейност. Той прекарва една година в ареста преди процеса, който Амнести Интернешънъл описва като „изключително циничен показен процес“. Преди да бъде изправен пред съда, руските служби за сигурност публично го обвиняват за тероризма, а руските органи едностранно му налагат руско гражданство, като отказват украински длъжностни лица да получат достъп до него. Въпреки това Сенцов публично се отрича от руското си гражданство, заявявайки, че единственото гражданство, което притежава, е украинско.

Сенцов е обвинен в ръководене на терористична организация, която подготвя експлозии на паметници в Крим, но не са открити убедителни доказателства за участието му в престъпна дейност. Освен това основният свидетел по делото публично се отрича от първоначалните си признания, като признава, че е бил подложен на изтезания. Междувременно Сенцов непреклонно продължава да твърди, че е невинен. Въпреки това той е осъден на 20 години затвор и е изпратен в строго охраняван затвор в Сибир, на хиляди километри от дома си. В речта си пред съда при обявяването на присъдата му, Сенцов осмива скалъпения процес и изразява надежда, че хората в Русия повече няма да се страхуват. Сенцов олицетворява духа на съпротива, който се превърна във вдъхновение за хората, които се сблъскват с потисничество.

През май 2018 г. Сенцов започна 145-дневна гладна стачка с искане за освобождаване на всички украински политически затворници в Русия. Той беше принуден да прекрати гладната си стачка през октомври 2018 г. под заплахата от принудително хранене и поради критичното състояние на здравето му. Дори в затвора Сенцов продължава да се бори за убежденията си и за свободата на своя народ.

На 14 юни 2018 г.Европейският парламент прие резолюция,в която настоява за незабавното ибезусловно освобождаване на Олег Сенцови на всички други незаконно задържаниукраински граждани в Русия. Бившиятлауреат на наградата „Сахаров“ -руският център за правата на човека„Мемориал“, призна Сенцов за политическизатворник. Много групи, защитаващиправата на човека, и отделни личностиотправиха призиви за освобождаванетому. Световно известни личности отобластта на филмовата индустрия и рускифилмови творци също се обърнаха къмруския президент Владимир Путин въввръзка с този въпрос. Засега призивитеза освобождаване на Олег Сенцов не савзети под внимание.

Следвай ме – Общество

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles