13.8 C
София
събота, април 20, 2024
spot_img

Прополис и репей спират косопада

За косопада сезони няма. През лятото той се усилва от прекомерното излагане на слънце.

Народната медицина от незапомнени времена има своите  рецепти за справяне с този проблем. Прополисът е класическият продукт, който заздравява косъма. С него може да се приготви отлична маска, която се прилага веднъж седмично до преодоляване на проблема. Тя се приготвя от 4 г очистен от примеси прополис. Той се сипва в стъклена бутилка. Залива се със 100 мл 40%-ен спирта, шишето се затваря с тапа и се разклаща енергично. Престоява два – три дни. От този разтвор се втрива в корените на косата.

Корени от репей или лопуш се слагат в тенджера, заливат се с вода до покриване на растенията и се оставя да ври до омекване на корените. Отварата се прецежда след охлаждане. С нея се мажат корените на косата  всеки ден. Пърхутът преминава бързо, косопадът спира, косата започва да расте по-бързо.

Друг метод е след измиването на косата с топла вода, но без сапун, в кожата на главата да се втрие готварска сол, като се направи лек масаж.. Продължителността на манипулацията е 10-15 минути, следва измиване.  Повторете тази процедура шест пъти (шест поредни дни). Руски знахари твърдят, че тя е спасила мнозина от оплешивяване.

Когато то едва едва е започнало, за спиране на процеса се препоръчва втриване в корените отвара от шишарки хмел. Те трябвада врат във вода около 30 мнути. Това трябва да се практикува не по-малко от 7 – 10 дни.

Отварата от подбел и коприва е отлично средство за подсилване на косата при косопад и обилен пърхот.

 

 

Следвай ме –  Стил

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles