20.8 C
София
четвъртък, март 28, 2024
spot_img

Проф. Лъчезар Трайков е сред новоизбраните академици БАН

Неврологът проф. Лъчезар Трайков е сред новоизбраните академици на БАН. Събранието на академиците се произнесе на 9 октомври, избирайки го сред общо четирима кандидати в категорията „Медицински науки”, съобщиха от академията. Научните приноси и изследвания на проф. Трайков са свързани с диагностиката, профилактиката и лечението на мозъчно-съдовата болест, болестта на Алцхаймер и други деменции, Паркинсоновата болест, множествената склероза, епилепсията и др. Има 159 научни труда, 2213 цитирания с h- фактор 21.

Проф. дмн Лъчезар Трайков е роден през 1959г. Завършва висшето си образование във ВМИ, София. Работил е 9 години като изследовател в INSERM Unit 324, Париж, Франция. През 1999 е хабилитиран като Ръководител на научни изследвания в Медицинския факултет Cochin Port-Royal, в Университета Rene Descartes в Париж. През 2002 е избран за университетски професор по невронауки от Националния университетски съвет на Франция. След завръщането си в България той продължава изследователската си дейност и ръководството на Центъра по паметови нарушения към Александровска болница. От 2008 е ръководител на Катедра по неврология към Медицински университет – София, завежда Специализирано отделение за диагностика и лечение на дегенеративни и съдови деменции в УМБАЛ „Александровска“, председател е на Българското дружество по деменции. В периода 2008-2012 е зам. декан на Медицински факултет, МУ-София, а 2009-2013 е изпълнителен директор на УМБАЛ “Александровска”. Оглавява Центъра по дементология признат като един от 40-те Centers of Еxcellence в Европа за изследователска работа в областта на болестта на Алцхаймер. От октомври 2007г. тази изследователска група е член на една от най-авторитетните световни организации в тази област – European Alzheimer’s Disease Consortium (EADC).

Основните направления на научно-изследавателската работа на проф. Трайков са Мозъчно-съдова болест (МСБ), болест на Алцхаймер (БА), болест на Паркинсон (БП) и други форми на деменция, в която област е признат водещ специалист у нас. Специално в областта на МСБ е световно утвърден автор с разрабоването на критерии за ранна диагностика с помощта на съвременни невропсихологични методи, изследването на интелекта и други. По отношение БА той за първи път установява комплекс от маркери за ранна диагностика и изработва скринингова невропсихологична батарея за разкриване на начална деменция. Той има оригинални приноси и в оценка на когнитивните симптоми във всички стадии на БП и в проучванията върху патогенезата на това заболяване. Специално внимание заслужават неговите проучвания върху интелекта и други корови функции.

Проф. Трайков е учен с над 150 научни труда, от които 75 са статии в едни от най-елитните медицински списания в света. Като главен изследовател в международни и национални проекти успява да организира, чрез обучение и финансиране, изработването и прилагането в България на всички необходими изследвания за ранна диагностика на деменция в съответствие с практиката на водещи европейски центрове.

 

Следвай ме – Общество

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles