8.3 C
София
четвъртък, април 18, 2024
spot_img

Първият ден на Курбан байрама е

Принася е в жертва овен или агне, така се възпоменава готовността Ибрахим (Авраам) да даде най-свидна жертва, по-младите искат прошка от по-възрастните

Вярващите мюсюлмани обелязват първия ден на Курбан байрама днес. Тази година той започва на 15 май. На турски той се изписва Kurban Bayramı, а на арабски: عيد الأضحى, произнася се като „Айд ал-Адха“, „Ейд ал-Адха“ или „Ид ал-Адха“. Този мюсюлмански празник е на жертвоприношението в чест на приключването на хаджа, отбелязван на 10-ия ден от месец „зул хидж“ по мюсюлманския календар (хиджра), в памет на жертвоприношението на пророка Ибрахим. В християнството това е Авраaм. Призован от Бога, той тръгнал към планината, за да принесе в  жертва сина си Исмаил, в християнството Исаак. Ибрахим т се поколебал да даде в жертва на Бога най-скъпото си.

Когато дошъл моментът бащата да убие сина си, Всевишният  му изпратил овен, който да заколи. Този епизод от свещените книги и на мюсюлманите, и на християните идва от еврейството. Поуката от него е смирението и послушанието към нашия Създател. Колкото до искането на Всевишния за свидната жертва на дете, теолозите от всички вероизповедания са единодушни, че тя е поискана не от кръвожадност, а за да се изпита вярата и смирението на човека към волята Божия.

Курбан байрамът започва сутрин в джамията с голяма молитва. После с определен ритуал се коли жертвено животно – най-често овен. Смисълът на курбана е да се даде израз на боязънта пред Аллах и подчинението на неговата повеля, както и на готовността на вярващите да жертват нещо от своите материални блага.

Самото поклонение продължава около седмица, празникът на жертвоприношението бележи една от върховните ритуални практики. Тези, които празнуват празника у дома, правят церемония, подобна на тази, която се провежда на същия ден в Мека. Първо се принася в жертва агне или други жертвени животни и месото се приготвя за хранене или като дарение на бедните. Жертвените животни се наричат още курбани – овце, кози, камили, крави и телета. Чете се специална молитва преди жертвоприношението.


Мюсюлмни отправят молитви в първия ден на Курбан байрама
Снмка: Daily Sabah

Курбан байрам е 70 дни след Рамазан байрам и продължава 3 или 4 дни. От по-възрастните отново се иска прошка. За благодарност към Аллах, че го е дарил с богатство, всеки, който има над определен брой овце, кози, крави и т.н., трябва да направи курбан. Който не отглежда животни за курбан, си купува, ако има възможност.

Празникът е свързан със семейните ценности, с уважението между родители и деца и е насочен към смирението, покаянието, помирението и опрощението. Традицията изисква по-младите да целунат ръка на по-възрастните в знак на почит и искане на прошка. Празникът дава възможност мюсюлманите да подобрят отношенията помежду си и да се чувстват полезни за общността, защото раздават на тези, които нямат.

Следвай ме – Вяра    

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles