18.1 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Първи случаи на морбили в София

Първи два случая на морбили има вече и в София, съобщиха от Столичната регионална здравна инспекция. Инфектирана е майка на 19 години и 2-годишното й дете от кв. „Христо Ботев“, популярен повече като ромската махала край летището. И майката и детето са хоспитализирани в Инфекциозна болница. Към момента няма данни същите да са пътували в чужбина или да са имали контакти със заразени лица от района на Благоевград.

Междувременно, Регионалната здравна инспекция – Софийска област съобщи за 9-месечно бебе, от село Костенец, с клинична картина на морбили, което също е настанено в Инфекциозна болница – София. Детето е пребивавало на същия адрес в кв. „Христо Ботев“.

И трите лица не са имунизирани. В момента здравните власти издирват контактни лица за по-нататъшно проследяване.

Към днешна дата Министерството на здравеопазването е информирано за общо 27 случая на лица с клинична картина на морбили.

Дете от Разлог на 10 месеца беше прието около 14,20 ч. в Инфекциозно отделение на Универснитетската болница „Св. Анна“ в София (бивша Окръжна) с диагноза морбили. То е с усложнение, вследствие на болестта – диария, но е стабилизирано и без пряка опасност за живота. Малко преди това друго 2-годишно дете от Разлог беше хоспитализирано в Инфекциозно отделение на УМБАЛ „Св. Анна“ с диагноза морбили.

„Детето е с придружаващо заболяване пиелонефрит, стабилизирано е и без пряка опасност за живот“, съобщи д-р Петър Петров – началник на Инфекциозното отделение.

На 18 февруари в Министерството на здравеопазването е постъпи информация от РЗИ-Благоевград за нови 3 случая на морбили при деца на възраст една, две и три години. Два от случаите са от Разлог и един – от Добринище. Всички заболели са осъществили контакт с болен от морбили.

Те не са имунизирани срещу заболяването, поради ненавършена възраст или отказ на родителите.

Общо регистрираните към момента случаи на морбили в страната са 24.

МЗ припомня, че още на 14 февруари на всички регионални здравни инспекции в страната е разпоредено чрез общопрактикуващите лекари да бъдат издирени и установени всички лица от 13-месечна до 18-годишна възраст без данни за имунизация и с пропуск в имунизационната схема и незабавното им обхващане с една доза ваксина срещу морбили, паротит и рубеола. Припомняме, че съгласно Имунизационния календар на Република България на децата безплатно се поставят задължителна профилактична имунизация с комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола от тринадесетия месец (след навършване на 13-месечна възраст) и реимунизация срещу морбили, паротит, рубеола на 12-годишна възраст.

Всички лекари на територията на страната следва да подходят с особено внимание към пациенти със съмнение за морбили.

Министерството на здравеопазването е осигурило достатъчни количества ваксина срещу морбили, паротит и рубеола и се обръща към родителите с апел при установен пропуск в имунизационния статус на детето си, сами да потърсят общопрактикуващия си лекар.

Следвай ме – Здраве


Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles