18.5 C
София
понеделник, май 20, 2024
spot_img

Първи случай на морбили у нас

Разболяло се е 4-годишно дете от София, било с първа ваксинация, съобщи директорът на НЦЗПБ проф. Ива Христова

„Първи случай на морбили е регистриран и потвърден лабораторно в Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) през миналата седмица, съобщи неговият директор проф. Ива Христова. Става дума да 4-годишно дете, което е само с първа поставена ваксина, която се слагаа 13 месеца. Втората имунизация е на 12-годишна възраст“, поясни тя и посочи, че това е един от редките случаи, в които имунизирано дете да се разболява.

Същевременно, от Столичната регионална здравна инспекция обявиха, че започват кампания за имунизация на деца без личен лекар и с пропуснати имунизации и реимунизации срещу морбили, паротит и рубеола. Ваксините ще се поставят в имунизационния кабинет на инспекция от 8:30 до 17:00 ч. в делничните дни.

Морбили, познато още като дребна шарка, е остро инфекциозно заболяване, което се характеризира с обща интоксикация, възпаление на лигавицата на горните дихателни пътища, характерен кожен обрив и често настъпващи усложнения. Причинител на заболяването е морбилният вирус – Morbillivirus morbillorum. Стайна температура и пряка слънчева светлина унищожават вируса бързо. При -20 и -70 ⁰ С и в лиофилизирано състояние той запазва инфекциозната си активност от няколко месеца до няколко години, поясниха от сайта на Министерство на здравеопазването „Плюс мен“.

Как се предава?

Морбилният вирус се отделя във въздуха при говор, издишване, кихане, кашляне и плач. Обикновено заразяването с морбили се осъществява при близък, непосредствен контакт на възприемчивите лица с болния на разстояние 1-2 метра в закрити помещения, транспортни средства, училища. Вирусът прониква през лигавицата на горните дихателни пътища и конюнктивите.

Как се открива?

Диагнозата на морбили се поставя на база клинично протичане на заболяването, на епидемиологични данни за имунизационно състояние (напр. пропусната имунизация) и за контакт с болен от морбили. За потвърждаване на диагнозата се използва доказване на специфични антитела, изолиране на морбилния вирус от клинична проба или доказване на вирусна РНК, посочват от „Плюс мен“.

Какви са симптомите?

Инкубационният период е от 11 до 21 дни, средно 12-14 дни. Заболяването започва постепенно с повишаване на температурата, кихане, хрема, сълзотечение, светобоязън, груба, неповлияваща се от обичайното лечение кашлица и температура, достигаща до 38,5 – 39 ⁰С. Децата стават апатични, плачливи, губят апетит. След кратко понижение или нормализиране температурата отново се повишава до 39 – 40 ⁰С и се появява характерният макуло-папулозен обрив. Той се развива етапно, като първоначално обхваща лицето (около носа и зад ушите), шията и горната част на гръдния кош. След това ангажира тялото и крайниците. Общият вид на кожата наподобява географска карта.

Какви са последствия?

Най-честите усложнения след преболедуване на морбили са:

► ушна инфекция, която може да доведе до загуба на слуха и глухота;

► диария;

► пневмония – основна причина за смърт от морбили;

► енцефалит – водещ до гърчове и умствена изостаналост;

► подостър склерозиращ паненцефалит – много рядко усложнение, водещо до смърт.

► 30% от преболедувалите морбили развиват усложнения.

След преболедуване е характерна продължителна обща слабост, безсилие, повишена уморяемост, допълват от „Плюс мен“.

Какво е постигнала профилактиката?

Морбили е една от най-заразните болести. При липсата на масова ваксинация около 95% от населението ще бъде заразено с морбилния вирус до 15 годишна възраст. Имунизация срещу морбили следва да се приложи на всички деца и възприемчиви възрастни. Обхващането на всички деца с две дози ваксина срещу морбили трябва да е стандарт на всички национални имунизационни календари. За национална елиминация на морбили е необходимо да се постигне ≥ 95% имунизационен обхват с две дози ваксина в страната.

Как е в България?

В нашата страна задължителна имунизация и реимунизация срещу морбили се извършва съответно от 13 месечна възраст и в годината, в която се навършват 12 години от живота на детето с ваксина MMRVaxPro. Периодично, поради натрупване на неимунизирано население, в страната се регистрират епидемични взривове или епидемии с различен брой заболели. През 2009-2011 г. в страната е регистрирана епидемия от морбили, засегнала над 24 000 лица, с 24 починали (20 от които деца).

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles