15.1 C
София
четвъртък, март 28, 2024
spot_img

Пърленки със сирене на сач

Пърленките са хлебно изделие, характерно в миналото предимно за населението в селата и градовете на Средна стара планина и Родопите. В днешно време тези тънки питки са популярни във всички райони на страната. Автентичното им приготвяне е върху сач.

На сач се приготвят вкусни зеленчукови и месни ястия

Сачът е плосък глинен съд, който би могъл да бъде оприличен на тиган за палачинки, но без дръжки. На него, като на плоча, могат да се запържват зеленчуци и дори месо с минимално количество мазнина. Той служи и за печене на тестени изделия. При покупка трябва да се купи и желязна стойка за него, без която не може да бъде сервиран на масата, ако сте приготвили в него зеленчуци или месо.

Пърленките на сач могат да се приготвят без никакви добавки, освен традиционните продукти за тесто, но могат да им се сложат и допълнения. С тях те стават вкусна закуска за семейството вкъщи или за бързо хапване по време на път.

Традиционна такава закуска са пърленките по еленски със сирене.

Продукти: бялобрашно – 800 г, кисело мляко – 1 чаена чаша, хладка вода – 1 чаена чаша, яйце – 1 брой, сол – 1 щипка, сирене – 250 – 300 г, краве масло за намазване на готовите горещи пърленки, олио – за сача.

Приготвяне: Киселото мляко се разбива с яйцето и водата, добавя се ¼ кафена чаша олио и солта. Изсипва се в кладенче в брашното. Омесва се тесто, което може да се разтяга. При необходимост се добавя още брашно. Разделя се на 8 топчета, всяко едно се разточва на тънка кора, намазва се с масло, посипва се с натрошено сирене. Така приготвената кора се завива на руло, нарязва се. Всяко парче се разточва отново на кръгла питка с диаметъра на сача. Всяка така приготвена питка се изпича върху сгорещен добре сач. Още докато е топла се намазва от масло. Пърленките се редят една върху друга.

Вместо сач за изпичнето им може да бъде използван тиган с деберло дъно.

Следвай ме – Гурме

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles