13.8 C
София
събота, април 20, 2024
spot_img

Разрешиха закритите ресторанти, не повече от 4-ма на маса

Ползването на закритите части на ресторантите вече е разрешено с указание на здравния министър Кирил Ананиев към заведенията за хранене и развлечения, публикувани днес на сайта на ведомството.

Предпазните маски няма да са задължителни за клиентите , но остават за персонала, който може да бъде и с шлемове и непременно с ръкавици.

Самите масите трябва да са разположени така, че между тях да има разстояние от минимум 1.5 метра, като на всяка може да седят не повече от четирима или членовете на едно семейство.

Заведенията следва да осигурят еднопосочно придвижване на клиентите с разстояние не по-малко от 1.5 метра, а на входовете да има дезинфектант за ръце (гел или кърпички). В указанията изрично се напомня, че дискотеките, пиано баровете и нощните барове остават затворени.

За ресторантите към хотелите и други места за настаняване препоръката е да се осигури сервиз за клиентите и избор на храна от меню, а използването на автомати за напитки да е сведено до минимум.

При изхранване на бюфет се препоръчва да има поставена прозрачна преграда и блюдата да се подават от човек от персонала. Допуска се и бюфет на самообслужване, но в такъв случай следва да се спазва дистанция между гостите и те да използват лични предпазни средства.

Не се препоръчва използването на климатици, а ако това е неизбежно, филтрите следва да се почистват и дезинфекцират редовно. Както и в изискванията към кината и театралните зали, и тук е посочено, че следва да се осигури редовна вентилация или проветряване на помещенията.

При посещение на хотел на рецепциите ще могат едновременно да се регистрират най-много двама гости, освен ако не са членове на едно семейство.

И тук следва да се спазва дистанция от 1.5 метра, а на видно място следва да има информация за предпазване от коронавируса и дезинфектант за ръце, за повърхности и кош с капак за отпадъци.

Препоръчва се и използването на разделители за посетителите, а на самата рецепция да има прозрачна преграда най-малко на 1 м височина.

Престоят на гостите на рецепция следва да е ограничен до минимум и се препоръчва да се насърчава разплащането с банкова карта, а не в брой.

Служителите следва да са с маски за лице и предпазни очила или с шлемове, да носят еднократни ръкавици и се препоръчва и ползване на предпазни престилки.

Рецепцията и всички други общи помещения като асансьори, тоалетни и т.н., както и контактните повърхности следва да се дезинфекцират на всеки час.

Към лоби зоните изискването е масите да са поставени на 1.5 метра разстояние, а персоналът да регулира да няма струпване на гости. „Групиране на гости не се допуска“, се казва в указанията.

Посочено е, че в асансьорите трябва да има ограничение „за ползване от минимален брой лица“.

Следвай ме – Общество

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles