5.2 C
София
петък, април 26, 2024
spot_img

Разсад на петунии под сняг

Петунията е великолепно едногодишно, цъфтящо през лятото растение. Тя е любимец на много градинари и дори любители на балконските и стайните цветя. Това растение вирее еднакво добре както в саксия, така и в кашпа. Освен красотата, преимущество е и това, че то цъфти продължително време, дори през есента.

Начините за посев на разсада от петуния са различни.

„Следвай ме“ ще ви представи един от тях, който е много популярен в северните страни. Целта при него е добро оросяване с мека вода, чрез която коренчетата на растението усвояват по-добре минералите от почвата. Този метод е засаждане на семенцата под сняг. Хитростта тук е, че топейки се, той затяга и укрепва семенцата в почвата, където те прорастват успешно.  Впрочем, стопената вода за растенията е нещо като митичната „жива вода“ от приказките. Тя е изключително полезна за тях. Затова се препоръчва да поливате дори стайните растения през зимата с вода от разтопен сняг. Ако отглеждате в жилището си чушки, домати или подправки, поливайте ги също с нея.

Как се сади петуния за разсад под сняг?

Първа стъпка: Сложете почвата в съда за азсада, разрохкайте я и я уплътнете. До горния ръб на съда трябва да има 2-3 см. свободни. Добре е, когато петунии се засаждат под сняг, да се направи поливане с разтвор сещу различни заболявания по растенията. Такива прфилактични разтвори се продават в магазините за растителна защита и семена.

Втора стъпка:  Пригответе чист сняг. Разстелете го върху почвата на слой 1-1,5 см.

Трета стъпка:  Прокарайте по снега малко гребло някоко пъти, за да се образуват подобия на вадички. Семената от петуния сложете върху лист хартия. Леко го прегънете и изсипвайте на малки порции, като се стараете да ги разпределите равномерно.

Четвърта стъпка: С клечка за зъби поправете там, където да се натрупали много семенца, за да е равномерен посевът. Трамбовайте леко снега с дъсчица, като внимавате по нея да не полепнат семенца. Когато той се разтопи и попие в почвата, семената леко и нежно ще навлязат в почвата. При разсад върху сняг не е необходимо те да се закопават, остават върху повърхността й.

Пета стъпка: Съдът с разсада поставете на светло и топло място. Ако на перваза на прозорца е хладно, сложете го под настолната лампа или го покрийте със стъкло или полиетилен. Първите прорастъци ще се появят след седмица. Петунията под сняг расте много добре, проблеми няма.

Когато се появят първите зелени прорастъци, трябва да проветрявате насаждението веднъж-два пъти дневно. Сваляйте покритието, за да се изпаи кондензът, посевите трябва да стоят открити 10-15 минути.Точното време не е от голямо значение. Важното е да се прави всеки ден. На първо време посетите семенца върху сняг серазвиват много бавно. Всички основни сили на цветята са фиксирани в създаването и нарастването на кореновата система.  Когато разсадът нарастне и листенцата започнат да се опират в стъклото или да надигат полиетилена, махнете  покритието. Сега вече е важно да следите влажността на почвата. Азсадът петунии обича влажната почва. Сухотата ще погуби растението. Поливането може да става с внимателно поливане или с пулвелизатор. По листенцата не бива да остава вода. Когато прорастъците могат да се хванат с ръка, разпределете ги в саксийки или касети.
По-нататък саденето и грижите са по обичайния за петуниите начин.

Следвай ме – У дома

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles