21.8 C
София
сряда, юни 19, 2024
spot_img

Решение на Св. Синод за епископска хиротония

На своето редовно заседание от 13.04.22 г. Св. Синод – пълен състав,  по предложение на Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум, реши: В епископски сан, с титлата „Главиницки“, да бъде ръкоположен Негово Високопреподобие архим. Макарий Чакъров, брат на Рилската св. Обител, за викарий на Русенския митрополит. Наречението на архим. Макарий ще се състои на 21.06.22 г., когато и ще бъде определена датата за епископската хиротония. 

„За“ горното решение гласуваха: Негово Светейшество Българският патриарх Неофит и Техни Високопреосвещенства: Великотърновски митрополит Григорий, Ловчански митрополит Гавриил, Пловдивски митрополит Николай, Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, Русенски митрополит Наум, Врачански митрополит Григорий, Видински митрополит Даниил и Доростолски митрополит Яков. 

„Против“ горното решение гласува: Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим.

Гласуването се проведе в отсъствието на: Сливенски митрополит Йоаникий, На САЩ, Канада и Австралия митрополит Йосиф, Плевенски митрополит Игнатий и Старозагорски митрополит Киприан. 

Биография на архим. Макарий Чакъров

Негово Високопреподобие архимандрит Макарий Чакъров е роден на 30.08.1981 г. в гр. София. През 1999 г. завършва с отличен успех Пловдивската духовна семинария при ректорството на Адрианополски епископ Евлогий. По решение на Св. Синод на БПЦ продължава обучението си в Богословския факултет на Букурещкия университет, откъдето през 2004 г. придобива бакалавърска степен. През 2006 г. е приет в магистърската програма на Богословския факултет на Солунския Аристотелев университет. През 2010 г. защитава успешно магистърска дисертация в катедрата по История на съвременните балкански православни църкви под ръководството на декана проф. Михаил Тритос.

От м. март на 2007 г. е зачислен като послушник към братството на Рилската св. обител. На 20 декември същата година в съборния храм на Рилския манастир е постриган в монашески чин от приснопаметния Неврокопски митрополит Натанаил. Под мантия е воден от своя духовен старец и игумен на обителта – Адрианополски еп. Евлогий. На 23.03.2008 г., във Втората неделя от Великия пост, е ръкоположен за йеродякон от еп. Евлогий. От същия, на 16.04.2011 г. – Лазарова събота, приема и свещенически сан. На 26 март 2017 г. в Четвъртата Великопостна неделя, посветена на преп. Йоан Лествичник, по решение на Св. Синод на БПЦ е възведен в архимандритско достойнство от Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим в Рилската св. Обител. 

Източник: Българска патриаршия

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles