6.7 C
София
четвъртък, април 18, 2024
spot_img

Рускиня е официален портретист на Ватикана

Наталия Царкова е православна, но това не е пречка, талантът й отваря всички врати

От: Розалина Евдокимова

За всички, които следят събитията във Ватикана би прозвучало невероятно, че за пръв път в историята на Светия престол на длъжността официален портретист на понтифиците е назначена… жена, и при това православна рускиня.

Художничката, харесана от светите отци, е Наталия Царкова, която пристига във Вечния град през 1994 г. на гости на своя италианска приятелка и завинаги остава в родината на Леонардо да Винчи. За възпитаничката на Иля Глазунов и випускничка на института „Суриков“ 2000-а година е може би най-късметлийската. Преди това майсторката на четката е вече известна на италианския елит – отвсякъде валят поръчки за портрети, но на прага на третото хилядолетие тя получава най-престижната – да нарисува официален портрет на папа Йоан Павел ІІ. Вярно че на никого не се забранява да увековечава главата на Римокатолическата църква, но до този момент нито едно от платната не е обявявано за официален портрет на понтифика.

Девет месеца талантливата рускиня се труди върху лика на Карол Войтила и резултатът не закъснява – Художественият съвет на Ватиканския музей признава творбата й за най-доброто изображение на понтифика за всичките години от неговото управление. Той е изобразен от Царкова на фона на катедралата „Сан Пиетро“, подпиращ се на жезъл. Изненадата в платното е, че върху ръкохватката му тя е нарисувала образа на Мадоната с Иисус, защото знаела, че Девата е покровителка на папата. „Църковните канони забраняват на понтифиците да позират пред художници – си спомня Наталия. – Затова ми носеха снимки, папския жезъл,дрехите и пръстена на рибаря, който всички знаят, че е индивидуален за всеки нов наместник на Бога и съществува само докато той е жив,след което го строшават и претопяват.

За мен особено вълнуваща беше частната аудиенция при Йоан Павел ІІ, когато трябваше да му покажа моята творба. Той се трогна много, когато разбра, че върху платното съм отразила и житейските му тайни, свързани с Мадоната. Нея бях изобразила върху дръжката на жезъла. Когато вдигнах да му покажа картината, той само възкликна: „Експресивно! Прекрасно!“ За последно го видях преди Коледа, когато ме прие в личната си библиотека. Подарих моята картина „Богородица Света“. Малко преди да почине папа Йоан ПавелІІ Царкова е поканена да нарисува последния му портрет.

През 2006 г. когато кардинал Йозеф Ратцингер става папа Бенедикт ХVІ плъзва слух, че Наталия Царкова няма повече да е портретист на Ватикана, но това се оказва невярно. След като тя дарява на новия папа портрета му по повод неговата 80-годишнина, е преназначена на длъжността портретист на Ватикана. Така през септември същата година по правилата на всички канони се състои презентацията на лика на понтифика, който получава одобрението на височайшия клир. Върху портрета Наталия работи почти две лета,но трудът й не отива на вятъра и тя отново е обявена за официалния портретист на Светия престол. По това време Наталия се захваща с нещо, което отдавна мечтае да направи, и което е свързано с известната по широкия свят

                                      „Тайната вечеря“

За въпросното платно се знае, че то може, а и е рисувано единствено от мъже. Но талантливата художничка въпреки всички и всичко, смело се захваща с проекта си, без дори да се замисли за последиците.

В платното на да Винчи няма женски образи, но Наталия включва такива в своето. Далеч на заден план зад една завеса наднича любопитно… нейния автопортрет. На 11 септември 2002 г. в събора „Санта Мария делле Грация“ в Милано епископ Кок Палмеро отслужва меса в памет на загиналите при атентата на двете кули в Ню Йорк. И там редом до фреската на да Винчи е изложено и платното на Наталия Царкова. Дъхът на гостите спира при неговия вид и моментално всички са категорични, че това е „Тайната вечеря“ на Третото хилядолетие. За нея кардинал Джорджо Мария Мейл казва: „Тази миниатюрна руска жена е сътворила едно чудо.“ Платното на Наталия обикаля всички католически страни и е излагано в най-големите катедрали. Стотици хиляди католици се покланят пред него и го приемат като светиня. За създаването на тази си картина Наталия казва, че като че ли някой й е прошепнал да я нарисува.

Днес тя продължава да е главният портретист на Ватикана. С папа Бенедикт редовно обсъжда различни сюжети за своите платна. Така е и с картината й “Св. Георги“ едно мащабно платно, което понтификът определя като силно вълнуващо и експресивно. До сега Наталия е нарисувала няколко негови портрета. Като единият е много вълнуващ. Усмихнат главата на Римокатолическата църква държи малко агънце в ръце.

Между другото Наталия Царкова не е единственият руски художник, рисувал понтификът на Светия престол. През 2004 година, живеещият в Канада руски художник Игор Бабайлов рисува Карол Войтила. Той дори се среща с него и му подарява своето платно, но Наталия е тази, която става официалният портретист на Ватикана.     

Следвай ме – Култура / Вяра

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles