31.8 C
София
петък, юли 12, 2024
spot_img

Санкции за България заради Истанбулската конвенция

Страната ни ще ги понесе, ако откаже да приложи документа

Санкции очакват страната ни, ако откаже да приложи Истанбулската конвенция.Това предупредиха от Европейския парламент. Документът беше приет от съюза на 1-ви юни, въпреки недоволството на няколко държави, сред които и България, предаде NOVA.

Според експерти всички документи, одобрени от Съвета на Европейския съюз,автоматично влизат в законодателствата на държавите-членки, дори да са определени като противоконституционни в съответната страна.

Адвокати по наказателно право обаче обясниха, че конвенцията е смесен международен договор, който няма да подмени нашите закони, но ще съдейства да се преодолеят редица недостатъци, свързани с превенция и защита на домашното насилие.

Истанбулската конвенция урежда съдебно сътрудничество по наказателни дела врамките на Съюза, казват адвокати. Най-вече в частта с осигуряване на убежището на жертвата и забрана за връщане на насилника в съответна страна.

„Да речем, чесъпруг счупи ръката на съпругата си, заради това, че не е доволен от изпълнението на нейните домакински задължения – тук сме изправени пред „джендър“ базирано насилие, т.е.насилие основано на пола и социалната му роля.В тези случай, за да бъде образувано наказателно дело, е необходимо жертвата да подаде сигнал до Прокуратурата”, разказва Силвия Петкова, адвокат по наказателно право .

Именно определението за „пол“ в документа стана причина за серия от протести у нас против конвенцията.

„Написаното се опитва да прокара път, да отвори една вратичка за разграждане, завземане на концепцията за пол от биологичен към социален спектър. Всичко това, което отвори кутията на Пандора в редица западни държави за едни законови промени, които в крайна сметка водят долегалната смяна на пола – нещо, което ВКС отхвърли в България преди няколко месеца“, коментира политическият анализатор Кристиян Шкварек.

Силвия Петкова допълни още, че т.нар. „джендър“ идеология е „свързана по-скоро с насърчаване на равенството между половете, което всъщност стои и в основата на защитата от домашното насилие”.

Вицепрезидентът на Европейския парламент Евелин Регнер, заяви, че въпреки различния прочит на конвенцията у нас, България трябва да я приложи в законодателството си. 

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles