8.2 C
София
вторник, март 19, 2024
spot_img

Петдесетница – рожденият ден на Светата Църква

Нарича се още Ден на Светата Троица, голям християнски празник е

Петдесетница (Петдесятница, Пятидесятница) е големият християски празник, който Църквата отбелязва днес, на 4 юни. Нарича се още Ден на Света Троица. Той прославя явяването на Светия Дух върху апостолите на 50-ия ден след Възкресението Христово (Великден). На следващия ден (понеделник) е Ден на Светия дух (Духовден).

След Възнесението апостолите заедно със Пресвета Богородица и десетки вярващи се намирали в постоянна молитва в Сионската горница. В неделята на Шавуот изведнъж се извила вихрушка и самият Свети Дух се явил пред вярващите във вид на огнени езици и ги дарил с божествени дарове. По думите на апостол Павел (Галатяни 5:22-23) даровете на Духа са любов, радост, мир, дълготърпение, благост, милост, милосърдие, вярност, кротост, себеобуздание. Под влиянието на Светия Дух те започнали да прославят величието на Бога на най-различни езици. Така те били просветлени и готови да тръгнат по света и да проповядват християнството на други народи.

Поради вихрушката и шума много жители и посетители на Ерусалим се събрали около сградата. Тогава апостол Петър произнесъл първата християнска проповед, в която прославил величието на Иисус Христос и поканил присъстващите да се покаят. В този ден повече от три хиляди души приели християнската вяра и създали първата християнска общност.

Петдесетница е един от най-големите християнски празници. Смята се, че това е рожденият момент на християнската църква. Докато традиционно иконите показват действията, случили се в сградата, много от иконите за Петдесетница ги изобразяват на фона на Сионската горница като символ на голямото значение на събитията, надвишаващо времето и мястото, в което са се случили.

На Петдесетница вечерната служба и утринното богослужение се съединяват (след света литургия се извършва вечерня). Четат се специални коленопреклонни молитви и в храмовете се хвърлят листа от орех като символ на вихъра на Светия Дух. В молитвите на Петдесетница се спомня за починали родители и братя. Понеделникът след Петдесетница е празникът на Светия Дух.

Петдесетница или понеделник на Свети Дух е почивен ден в Австрия, Белгия, Германия, Гърция, Дания, Исландия, Люксембург, Нидерландия, Норвегия, Румъния, Швейцария, Швеция, за разлика от Великобритания, Ирландия, Италия, Испания, Канада, Камерун, Полша, Португалия, както и Русия, Сърбия, Украйна и др. Във Франция Петдесетница е официален неработен ден до 2004 г., а от 2005 г. е променен в работен, но неплатен „ден на солидарност с възрастните хора“. От 2008 г. е отново е определен за неработен ден.

Поради факта, че Великден е подвижен празник, свързаните с него Възнесение Господне (винаги в четвъртък) и Петдесетница (винаги в неделя) се случват на различни дати всяка година. Петдесетница е седем седмици, т.е. 49 дни, след първия ден на Великден.

Related Articles

- Advertisement -spot_img

Latest Articles