11.8 C
София
петък, април 19, 2024
spot_img

Сексът удължава живота

Когато човек прави секс, не само подобрява настроението си, но изгаря повече калории, засилва своята имунна система, а рискът от рак намалява, показва изследване на британски лекари.
Половият живот и наличието на обичан партньор са способни да направят почти чудеса със самооценката на човека. По време и особено след секс в организма се изработват ендорфини (хормони на радостта), които са причина за подобреното настроение.
Несполучливият сексуален опит се отразява негативно на душевното състояние.

По време на оргазма се изработва окситоцин – хормонът свързан с различните положителни психически и физиологически ефекти, който подобрява и съня. Ако човек прави секс 1-2 пъти в седмицата, в тялото му се повишава нивото на антитела (имуноглобулин А или IgA), които са способни да го предпазят от настинка и други инфекции.Честата еякулация при мъжете е способна да намали риска от развитието на рак на простатата, а редовната полова активност помага на жените да намалят риска от рак на гърдата.
Окситоцинът е предпоставка за по-дълъг живот. Той се изработва в организма на жената, родила дете, при хората, които са свързани с партньорите си със здрави и продължителни отношения, а също така по време на полов контакт. По време на 30 минути полов акт се изгарят над 85 калории, което може да се сравни с умерена физическа активност като плуване или домакинска работа.
Хората, които водят активен полов живот, са по-склонни и към редовни физически упражнения. Проучване показва, че хората, които се занимават с аеробика, по-често правят секс, който ги удовлетворява. В същото време рискът от смърт при мъжете, които често изпитват оргазъм, е с 50% по-нисък.
Други наблюдения се опитват да отговорят на въпроса дали бракът увеличава продължителността на живот. Специалистите днес са почти единодушни – здравите отношения са предпоставка за дълъг живот и съвсем не на последно място роля за това има точно сексът.

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles