11.2 C
София
вторник, април 23, 2024
spot_img

СЗО: Отказът от имунизации е в топ 10 на глобалните заплахи

Световната здравна организация постави отказът от имунизациите и недоверието към тях в топ 10 на глобалните заплахите за здравето на човечеството през 2019 година. Сред останалите тя сочи глобалното затопляне, грипните епидемии, замърсяването на природата и въздуха, и вирусът на СПИН и редица други.

Според експертите нежеланието на хората да се ваксинират, както и да откажат ваксина на децата си „застрашава прогреса, достигнат в борбата със заболяванията, които могат да се предотвратят с ваксини“. От СЗО подчертават, че „Имунизацията е един от най-ефективните икономически начини за профилактика с оглед на това, че тя предотвратява от 2 до 3 млн. смъртни случаи всяка година“. Експертите й смятат, че около 1,5 млн. умирания годишно могат да бъдат избегнати при увеличаване на имунизационното покритие на населението в света.

Неотдавна американските здравни служби откриха т. нар. „горещи точки“ в големи градове на различни щати, където броят на неимунизираните деца е плашещо голям. До преди десетина години общността на амишите и някои други крайно религиозни и затворени групи отказваха масово ваксините. Днес обаче се оказва, че голяма част от антиваксърите са хора са образовани, със здравни застраховки и добри доходи.

Руските здравни власти пък установиха, че недоверие към имунизациите изпитва около 17% от населението, като и тези хора, както и американците, са със социален статус от среден до много висок.

В Италия консервативните политици често пъти подкрепят антиваксърското движение. В България проучване за нагласите по този въпрос не е правено.

Още в края на миналата година от СЗО предупредиха, че отказването от имунизации

може да доведе до огромни огнища на морбили сред 20-годишните. Според анализ на организацията случаите на инфектираните от това заболяване в Европа през 2018-та достигна 60 000, което е два пъти повече от 2017-та. Има и 72 смъртни случаи, което също е два пъти повече от предходната година. Най-големите огнища бяха в Румъния и Сърбия.

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles