10.3 C
София
сряда, април 24, 2024
spot_img

Синодът ни започва дипломатически совалки за признаването на Македонската православна църква

Архиереите приеха БПЦ да й стане „Църква – Майка“

Синодът ни започвна дипломатически совалки сред останалите православни църкви за вдигане на схизмата от Македонската православна църква и признаването й за автокефална. Това стана с решение на архиереите, които приеха Българската православна църква да й е „Църква – Майка“, както поискаха от Синода в Скопие с писмо от 9 ноември. За мисията беше излъчена комисия, оглавявана от Старозагорския митрополит Киприян и членове Ловчанският Гавриил, Пловдивският Николай, Западно- и Средноевропейският Антоний, Варненският и Великопреславски Йоан, Неврокопският Серафим, Русенският Наум и Врачанският Григорий.

Очаква се първите разговори с представители на поместни православни църкви да се състоят в началото на месец декември в Москва, където наша делегария е поканена за 100-годишнината от възстановяването на Руската патриаршия.

Докато архиереите от Светия синод заседаваха, десетки миряни с плакати с искания БПЦ да подаде ръка на Македонската православна църква стояха тихо пред Синодалната палата. МПЦ се отцети от Сръбснката патриаршия през 1967 г., след което й беше наложена схизма. Това означава, че тя е изолирана от останалия православен свят, нейни духовници нямат право два служат с представители на други църкви, тя не е канена и не участва в общоправославни форуми.

Пълното изявление на Светия синод:

Свети апостол Павел учи за Църквата, че е тяло Христово, като казва „И кога страда един член (от тялото Христово), страдат с него всички членове; кога се слави един член, радват се с него всички членове” (I Кор. 12:26)

§ 1. – Св. Синод на Българската православна църква – Българска патриаршия в заседанието си на 27.11.2017 г. – пълен състав, разгледа писмо, вх. № 676/14.11.2017 г., на Македонския архиепископ Стефан, Председател на Св. Синод на МПЦ.

Св. Синод единодушно РЕШИ:

При положение, че МПЦ признава БПЦ – БП за своя Майка -Църква, БПЦ – БП със съзнание за своя свещен дълг поема ангажимента да окаже пълно съдействие, като ходатайства и се застъпва пред Поместните православни църкви, предприемайки всичко необходимо за установяването на канонически статут на МПЦ.

§ 2. – Във връзка с предходното решение,

Св. Синод РЕШИ:

Определя Синодална архиерейска комисия за преговори с МПЦ и останалите Поместни православни църкви за установяването на канонически статут на МПЦ в състав: Старозагорски митрополит Киприан – Председател, и членове: Ловчански митрополит Гавриил, Пловдивски митрополит Николай, Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, Неврокопски митрополит Серафим, Русенски митрополит Наум и Врачански митрополит Григорий.

 

Следвай ме – Вяра

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles