22.8 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Ситните крачки спасяват от падане при поледица

Автор: Христо Христов, физиотерапевт

Травмите от паданията в резултат на подхлъзвания през зимата са значителни. Те са два вида. Едните са счупвания в областта на предмишницата, срещат се по- често при по-младите жени, защото падат напред и се подпират на ръцете си. Другите са при падане назад, на седалището. Следва счупване на набедрената кост в областта на тазобедрената става или шийката на бедрената кост. Обикновено, това е падането на възрастните хора, тъй като с годините се измества тежестта на тялото.

Затова, когато човек усети, че залита след подхлъзване, да пусне торби или чанти, за да посрещне удара по-леко. Най-добрият вариант е да се запази равновесие, но това в зимни условия, особено в поледиците, е трудно. Жените получават остеопороза в резултат на менопаузата. Те чупят кости много-по-лесно от мъжете. Затова трябва да са много предпазливи при придвижване.

При загуба на равновесие на лед не бива да се правят повече крачки, защото това засилва скоростта и силата на падането. Не бива да се забравя, че при по-младите хора, в повечето случаи, травмите са високоенергийни, защото те са по-скоростни и бързат повече. При тях, например, при ходене е нормално падането в повечето случаи да не донесе тежка фрактура, докато при възрастните хора може и при съвсем леко подпиране да се получи счупване. Костите стават по-трошливи при пенсионерите, докато младите са по-здрави и са в постоянно движение. Другото, което е важно е, че при младите още не е избледнял двигателния навик и те имат по-добро равновесие.

Как да избегнем падането в поледицата?

В поледиците не бива да се движим с ръце в джобовете, защото при подхлъзване няма да ни стигне времето да балансираме. Трябва да правим по-малки крачки, да не се бърза, тежестта на тялото да е изнесена напред, ръцете да не са в джобовете, да не говорим по телефона. Походката ни, макар и смешна, трябва да наподобява тази на пингвините, тоест тежестта да е на предния крак, с по-малки крачки. Възрастните хора да не излизат навън, когато е заледено. Ако все пак им се наложи, да не се бързат. Да се помъчат да се стабилизират и тогава да направят следващата крачка, а не да залитат от крачка в крачка и да се засилват. Някои хора слагат чорапи върху обувките, за да увеличат сцеплението. добре е човек да си купи предпазители, подобни на алпийските котки, създадени за придвижване по улиците. Те се слагат върху обувките. Взетите навреме мерки предпазват от операция и рехабилитация.

Фрактурите при децата са по-различни, наричат се тип „върбова клонка“. Организмът им е млад. Костите им притежават еластичност, не са твърди, както на възрастните хора. Съдържанието на вода при младите е по-високо.

Мнозина, работещи набюро и водещи обездвижен начин на животрешават да излязат в планината на скипрез уикенда. Такива хора ще има многопо зимните ни курорти през празничнитедни. Те трябва да са особено внимателни,тъй като нямат подготовката и загрявкатана професионалните спортисти.

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles