10.8 C
София
петък, април 26, 2024
spot_img

Сладки „Новогодишни елени”

Съществуват безброй рецепти за коледни и новогодишни сладки. Направата на повечето от тях обаче изисква време, понякога с дни, тъй като трябва да изсъхне глазурата, за да започне така примамливото и за децата,  за възрастните рисуване.

„Следвай ме” ви предлага сладките „Новогодишни елени”, които създават добро настроение по време на зимните празници. Те се правят сравнително лесно и направата им дори е интересна. Вкусни и красиви еленчета са идеална добавка за кафето и чая, но могат да послужат и като вкусен сюрприз към всеки подарък.

Приготвянето им отнема 40 минути, но някои сръчни домакини ги правят и за 24 минути. Предлаганото количество продукти е за 10 порции.

Продукти: краве масло – 35 г, ванилия – 1 пакетче, бакпулвер – 0,5 чаена лъжичка, мляко 40 мл, захар – 50 г, брашно – 75 г, картофено нишесте -75 г, тъмен шоколад – 25 г, дребни цветни бонбонки за украсата.

Приготвяне: След като домакинята приготви тестото, може да предостави по-нататъшната направа на новогодишните елени на децата.

В купа се изсипват и смесват на сухо брашното, нишестето и бакпулверът. В друга купа се разбъркват маслото със захарта и ванилията. Бият се с миксер до получаване на кремообразна смес.  Изсипене в нея половината от сухите продукти. Налейте млякото и разбъркайте. Прибавете остатъка от сухите продукти, разбъркайте отново.  Замесете тесто и оформете топка. Разточете го на кора с дебелина около 0,5 см. С кръгли формички или чаша изрежете кръгчета. Вниматено оберете излишното тесто. Разточете го и, ако количеството позволява, изрежете кръгче. За да не развалите кръговете с преместване в тавата, можете да ги режете направо в нея, като преди това сте я застлали с хартия за печене. Печете на затоплена фурна, на 180 градуса, 10-12 минути. Сладките трябва да останат бели, не ги оставяйте да станат червеникали или да прегорят. Разтопете шоколада в микровълновата фурна или на водна баня. Напълнете с него шприц с тънък наконечник или го сложете в плик, като изрежете малко от връхчето му. Започнете да рисувате рогца и очички на всяко кръгче. Сложете капчица и там, където ще бъде нослето на еленчето. Върху нея залепете малко цветно бонбонче, за предпочитане червено или оранжево. Изчакайте шоколадът да се втвърди напълно и тогава премествайте слаките от тавата в чиния.

Следвай ме – Гурме

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles