12.3 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Смолите – забравените лекарства

Очаквайте изпитани рецепти от народната медицина с тях

Лечебните свойства на смолите са известни от прастари времена. Затова в древността те са се ценяли наравно със златото. Спомнете си само тримата влъхви, които принасят в дар на Младенеца Иисус злато, лаван и смирна – последни две са точно смоли. За да бъдат те лековити, трябва да се събират  в определен период, като за всяко дърво този период е различен. В следващи публикации „Следвай ме” ще ви предложи рецепти от народната медицина за приготвяне на лечебни средства от различни видове смоли.

Смирната, например, едният от подаръците на влъхлите, се е използва още преди християнството като антисептично и дезинфекциращо раните средство. Тя има и противогъбичен ефект. Затова тази смола е служила за помазване на покойниците – един вид балсамация и предпазване на тялото от пагубния ефект точно на гъбичките. Използвана е и като средство срещу екземи. Има исторически съобщения, според които тя е подходяща при ишиас, артрит и подагра. Ползва се още при простудни заболявания и ентероколити.

Лаванът, популярен като тамян създава успокояващ ефект. Той се постига от аромата му, което е известно в много източни култове, в които се и използва. Каденето с тамян не е универсална практика само в християнството. Смята се, че тази смола действа антидепесивно. Различни рецепти със скълцан тамян се употребяват при камъни в бъбреците, язва и колити.

Мастихата (мастикс, мастика, чам сакъз или дъвка) е ценна смола с невероятно добри антибактериални и антигъбични действия. Като дъвка, тя избелва зъбите, освежава и убива гъбичките в устната кухина. Историята на мастиковата смола, от която се прави сакъз, е на над 2500 години. Тя се добива от храстовидното дърво Pistacia Lentiscus, срещащо се в някои части на Средиземноморието и Северна Африка, както и върху територията на днешна Азия. Добивът й е трудоемък, затова е и скъпа.

Боровата смола от бял бор, загрята, а ароматът вдишван, облекчава упорити кашлици и хрема. Тя подпомага зарастането на рани и лечението на разранявания на кожата от екзема, например. Катраненият сапун, в който има малки количества от нея е добро средство срещу косопад и пърхут.

Бензионът, който е смола, извличана от стволовете на определени тропически дървета, срещащи се най-вече в Тайланд, Ява, Борнео и Суматра. В България е все още малко позната, макар и да има широко приложение в традиционната източна медицина. Тя я използва като антисептично и противовъзпалително средство – за почистване на рани, превантивно срещу респираторни заболявания и успокояване на кашлица и стомашни неразположения. Ароматът й има определено успокояващ ефект.

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles