Home У дома Сол прави тюлените пердета като нови

Сол прави тюлените пердета като нови

0
450
Сол прави тюлените пердета като нови. Следвай ме - У дома

Тюлените пердета остават класика независимо от модата да се слагат полупрозрачни цветни техни аналози на прозорците. Проблемът е, че върху тях лесно си личи замърсяването – посивяване от прахта и отоплението. Освен това, в пералнята те се перат на най-деликатната програма, а тя не всеки път позволява отведнъж да падне мръсотията от тюла. Домакинската сол обаче върши чудеса.

С нея пердетата могат да се изперат и на ръка в топла вода. Преимущество е и това, че тя не оказва алергични реакции особено върху децата, както се случва след употреба на някои перилни препарати.

За идеалното изпиране и избелване на тюлените пердета е необходим разтвор от 5 литра топла вода с разтворени в нея 4 супени лъжици готварска сол. Те трябва да престоят в него 15-ина минути. След това тъканта се изтисква, доколкото е възможно и се оставя мръсната вода да се оттече. След тази процедура тюлът може да бъде изпран в пералнята на деликатна програма. Някои домакини се ограничават само със солния разтвор и изплакването от него на ръка.

При много силно замърсяване се препоръчва пердетата да се изперат, като първоначално се накиснат за четири – пет часа в 5 литра топла вода, в която са разтворени 5 супени лъжици готварска сол и 100 грама прах за пране. След това те се перат в пералнята на деликатна програма.

Следвай ме – У дома