10 C
София
вторник, април 23, 2024
spot_img

Събират средства за паметник на дядо Добри от Байлово

Общественици събират средства за паметник на дядо Добри от село Байлово. Идеята на инициаторите е той да бъде вдигнат в близост до патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски”, на която старецът беше дългогодишен дарител със средствата, които изпростване като милостиня.

Кампанията за събиране на средства за възпоменателната скулптора бе открита с представяне на книгата „Дядо Добри – светецът от Байлово”, която беше представен тази вечер в Младежкия театър „Николай Бинев“. Нейн автор е журналистът Борислав Радославов.  Книгата разказва живота на столетника, станал емблема на мнозина христяни за следване на заветите на Христос.

От всяка купена книга 20% ще  бъдат предоставени за изграждане на паметник на светеца от Байлови пред  храм-паметника „Св. Александър Невски”. Модератор на събитието бе Александър Кръстев, който е основател на сайта „Аз чета”. Гости на събитието бяха епископ Тихон, който беше предстоятел на катедралния храм „Св.Александър Невски” по времето, когато дядо Добри даряваше средства, събрани от подадената му милостиня, и  Цвета Кирилова – председател на сдружение „Азбукари, и виртуозите от квартет „Светоглас”.

„Дядо Добри искаше да остане в анонимност и помагаше безкористно,каза  авторът. –  Канонизацията му от Църквата ще отнеме години, но за хората той вече е светец”, заяви  Радосав Бориславов.

„Действително, дядо Добри искаше да бъде анонимен, да си върши неговата работа в смирение и тайно”, заяви и епископ Тихон.

 

 

Следвай ме – Вяра

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles