20.8 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Тапас: Картофени хапки с плънка и пъстро руло

Тапас са коктейлн хапки или просто хапки – мезета, които могат да бъдат както дребни сандвичи, така и миниатюрни кюфтенца и всякакви красиви приумици на масата, които отварят глътката.

„Следвай ме” ви предлага два варианта, които освен, че са ефектни, са и вкусни. Те имат и преимуществото, че се приготвят лесно и в тях няма какво да се сгреши.

Картофени хапки с плънка

Продукти: картофи средно големи – 1 кг, риба тон, сольодка, херинга, сьомга или друга – 200 – 250 г, маслини без костилка или маслинено песто – 200 г, кисели краставички – 4 броя, на вкус, копър – на вкус.

Приготвяне: Картофите се обелват, разрязват се на равни половини, хоризонтално и се варят с подсолена вода. Изваждат се от водата, когато се сварят до готовност, но без да се разварят. След охлаждане от средата на всеки картоф с лъжица или с помощта на нощ се издълбава кладенче. В него се поставят парченца от рибата, нарязани на ситно маслини или песто, нарязани на ситно кисели краставички, посипва се копър. Тъй като рибата е достатъчно солена и картофите са варени в подсолена вода, осоляване не е необходимо.

Хапки от пъстро руло

Продукти: кори за баница – 1 пакет,  картофи – 2 броя (малки), мариновани чушки от туршия – 1 – 2 броя, кисели краставички – 2 броя, майонеза – 2 супена лъжица, пушена риба или варено (пушено пиле), по желание маслини и всякакви продукти по вкус на домакинята.

Приготвяне: Сварените картофи се разбъркват с майонезата. Ако приготвяте тапас с катофи от първата рецепта, можете да използвате издълбаната вътрешност от тях за рулото. Продуктите се нарязват на ситно. Върху кора от баница се нанася много тънък слой от картофите с майонеза, посива се количество от нарязаните на ситно продукти. Завива се на стегнато руло. Охлажда се в хладилника. Поднася се нарязано на филийки, не се пече.

Корите за баница могат да се заменят с грузински хляб лаваш или друг подобен хляб. В този случай обаче, за да не стане рулото твърде дебело, кората хляб трябва да се разреже на две,  като поотделно се завиват двете половини. Ако при разрязването рулцата се разтварят, могат да се „закопчаят” с клечка за зъби.

Следвай ме – Гурме

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles