15.8 C
София
петък, април 26, 2024
spot_img

ТАСС: РПЦ прекратява общението си с Вселенската патриаршия

„Файненшъл таймс“: Това може да накара Путин да започне нови кръвопролития в Украйна.

Руската православна църква прекратява общението си с Вселенската патриаршия. РПЦ признава, че по-нататъшното евхаристийно общуние с Константинопол е невъзможно.  Това съобщи  шефът на отдел „Външни цъковни взаимоотношения” митрополит Иларион Алфеев за резултатите от срещата на синода на РПЦ в Минск.

„На срещата беше взето решение да се прекъсне напълно комуникацията с Константинополската патриаршия”, каза той.

Митрополит Иларион добави, че РПЦ не признава решението на Вселенският патриарх Вартоломей Първи и синодът да се даде автокефалия на украинската  църква.

„РПЦ се надява, че  Константинопол ще преразгледа решението си за Украйна”, каза още митрополит Иларион и допълни „Надяваме се, че здравият разум ще триумфира, че Константинополската патриаршия ще промени отношението си към съществуващата църковна реалнот, но докато тази промяна не се случи,  докато тези беззаконни и антиканонични решения останат в сила, няма да общуваме с тази църква, оказваща се от днес в разкол”.

„Заради руската църква Путин може да прибегне до кръвопролитие в Украйна”, предупреждава в свой анализ „Файненшъл таймс“.

Сегашният разкол между Украйна и Русия носи не само религиозен характер, но и геополитически. Той преобръща опитите на Москва да удържи Киев в своята политическа орбита и да възстанови влиянието си в постсъветското пространство. Той нанася и удар по концепцията за „Руският свят“, който по замисъла на Владимир Путин, трябва да включва братските народи на Украйна и Беларус, които са свързани с православието, – коментира „Файненшъл таймс“, съобщава Би Би Си.Така руският президент ще получи силен удар. Путин си избра като помощник РПЦ в опита си да възстанови статута на Русия като велика сила. Той използва църквата за създаването на образ на Русия като на пазител на традиционните ценности, на които държат и популистките и националистическите движения в Европа. А загубата на киевския патриархат принизява Русия в православния свят и й дава много по-малко основания да претендира за званието на Третия Рим. Освен това е демонстрация докъде могат да стигнат опитити за вбиване на клин между руснаците и украинците. Моментът сега е още по-опасен, защото всичко се развива на фона на срива на рейтинга на Путин заради пенсионната реформа, коментира още „Файненшъл таймс“. В Киев и на Запад се страхуват, че Кремъл може да прибегне до военна сила, за да защити своята църква и да попречи на преминаването на Киевския патриарх под юрисдикцията на Константинопол. Потенциално такива действия могат да предизвикат нови кръвопролития”, коментира още изданието.

 

Следвай ме – Общество

 

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles