12.4 C
София
сряда, май 8, 2024
spot_img

При правилно съхраняване реколтата не губи полезни вещества

Неправилното съхраняване на реколтата може да я съсипе изцяло, тъй като само един гниещ процес може да порази десетки килограми зеленчуци и кореноплодни, тоест трудът ви да отиде напразно.

За да избегнете този риск:

= не вкарвайте в мазето за съхранение цялата реколта веднага след като я приберете,

= прегледайте внимателно да няма повреден продукт при транспорта,

= съблюдавайте температурния режим и влажност на въздуха в хранилището,

= не слагайте наблизо несъвместими зеленчуци,

= ако качетсвото на реколтата е ниско, по-добре консервирайте зеленчуците.

При по-висока влажност на въздуха и температура от необходимите те ще започнат да гният. За да не се случи това, помещението трябва да се проветрява. За постигане на повишена влажност в него можете да поставите сандъче с абсорбенти: сол, негасена вар или дървестни въглища. Не всичкия добив можете да съхраняване на едно място.

Има няколко групи, които обединяват плодовете и зеленчуците по признак на съвместимост при съхранение.

Първа група – с температура на съхранение от 0 – 2 °C и относителна влажност не повече от 95%. Към нея се отнасят брюквата (бяла ряпа кръстосана със зеле), праз лук, пащърнак, репички, ряпа, цвекло и хрян.

Втора група – с оптимална температура на съхранение 0 – 2 °C, с относителна влажност 95 – 100%. В нея влизат спанака, цветното зеле, царевицата, зеленият грах, броколите, артишока, морковите, магданозът, салатният лук и карфиолът.

В третата група – кромид лук и чесън. Оптималната температура е 0 – 2 °C, влажността от 65% до 75%.

В четвъртата група – оптимална температура +4,5 °C и относителна влажност от 90 до 95%. В нея попада пъпешът.

В петата група – температура е +10 °C, относителната влажност 85 – 90%. В нея са сладкият лук, късните картофи и патладжаните.

В шестата група – температурата на съхранение е +13 – +15 °C и влажност 85 – 90%. Тук попадат тиквата, доматите, ранните домати и тиквичките.

В седмата група – температурата на съхранение е +18 – +21 °C при влажност на въздуха 85 – 90%. В нея попадат сладките картофи, зелените доматчета и дините.

При екологично чистите продукти загубата на маса при транспорта и съхранение, както и на витамините и хранителните вещества, е минимална.

Следвай ме – У дома

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles