10.2 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Тестостеронът пада, 4 симптома подсказват това

Нивото на тестостерона не пада изведнъж. Намаляването му  започва към 30-35-а година. Той се понижава по малко и постепенно, затова мъжете не забелязват този процес веднага. Докато при жените при настъпването на менопаузата се губят рязко 30-40 % от хормоните, то при мъжете тестостеронът, обикновено, намалява 1-5% на година.

Намаляването му може да се появи и при по-млади мъже. Причините са както слабата физическа активност и вредните навици (предимно тютюнопушенето и прекомерната употреба на алкохол), така и нездравословното хранене с недостиг на витамини и минерали. Тук се изключват случаите на краен стрес и някои урологични, сърдечно-съдови заболявания, както е депресиите, които могат да свалят нивото му трайно още в съвсем млада възраст.

Строго погледнато, тестостеронът не оказва непосредствено влияние на потентността. Той само въздейства на общото възбуждане и стимулиране на определени рецептори в мозъка и ги кара да синтезират оксидазот, който има пряко отношение към процеса на ерекцията. Но тестостеронът влияе пряко върху нивото на либидото.

Хроничното му занижаване съществено намалява интереса към секса, затруднява еякулацията и притъпява остротата на усещанията и на оргазма.

Четири симптома подсказват, че този процес вече е започнал. Някои от тях съвпадат с признаците при умора, например. Затова, мъжът трябва да се наблюдава внимателно и, ако те се повтарят упорито, да се посветват с лекар – специалист, който ще предпише необходимата терапия за спиране на този процес или поне за забавянето му.

Впрочем, намаляването на тестостерона е първият признак за стареенето на мъжа.

Първият симптом: Проблеми в леглото, нежелание за секс. Съпътства се с натрупване на наднормено тегло и загуба на мускулна маса.

Дори вече да имате този проблем, не прибягвайте на своя глава към хранителни добавки за елиминирането му. Първо се консултирайте с лекар, тъй като той ще ви изпрати на лабораторен тест, който ще установи какви са, всъщност, нивата.

Вторият симптом: Появява се безсъние, което може да продължи дни наред. Сънотворните стават неизбежни. Не разчитайте на тях, идете на лекар.

Третият симптом: Резки топли вълни, подобни на тези при жените в критическата възраст. Те започват от главата и преминават по цялото тяло. Придружават се с обилно изпотяване.

Четвъртият симптом: Характерът се променя. Ниският тестостерон притъпява забележимо агресивните черти в мъжкия характер. Ако дори грубото поведение на околните вече не ви дразни, не го отдавайте на мъдростта с възрастта. Това е по-скоро от снижаващите се нива на половите хормони.

 

 

 

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles