10.2 C
София
петък, март 29, 2024
spot_img

Традицията на подаръците идва от даровете на влъхвите

Традицията хората да си правят подаръци на Коледа и Нова година се налага от евангелското събитие Рождество Христово.

За новородения Христос мъдреците от Изток, наречени влъхви, донесли в дар злато, ливан и смирна.

Ливанът е скъпа ароматна смола, с която кадял първосвещеникът в храма. В древността ливан се поднасял в знак на особена почит. Със смирна, скъпо благовонно масло, помазвали умрелите. На Младенеца злато било поднесено като на Цар на царете, ливанът като на Бог – Първосвещеник, а смирната като на Човека, Който щял да стане изкупителна Жертва за греховете на човечеството.

Преданието разказва, че Пресвета Богородица пазера грижливо тези дарове. Преди да се раздели със земния си живот, тя ги завещала на Йерусалимската църква, където те се пазели до 400 година.

Впоследствие византийският император Аркадий ги пренесъл в Константинопол при освещаването на новата столица на империята. След това те попадат в град Никея и останали там около 60 години, а после върнати отново в столицата. След падането на Византия през 1453 г. даровете на влъхвите били занесени в манастира “Св. Павел” в монашеската република на полуостров Атон. Това станало по инициатива на сръбската княгиня Мария, която малко преди Света гора коленичила и ги предала на монасите. В чест на събитието мястото било наречено Царицин. По-късно в близост до него бил изграден параклис, в който е изобразено посрещането на великата светиня от монасите.

Тези дарове се пазят и до днес. Златото – 28 златни пластини с размери 5 и 7 см, с различна форма – трапец, четириъгълник и многоъгълник. Върху всяка има орнамент най-тънък филигран, който не се повтаря нито веднъж. Ливанът и смирната са на около 70 малки и големи колкото маслина топчета. Тези съкровища се пазят с голяма почит в манастира “Св. Павел” в Света Гора, Атон. Тяхната ценност не е само духовна, но и историческа, археологическа. Поставени са в малки сандъчета, в каквито се съхраняват мощите на светците.

Поклонници разказват, че от даровете на влъхвите се носи удивително благоухание. Понякога ги изнасят от манастирската ризница за поклонение и ароматът от тях изпълва църквата. Монасите на Света Гора твърдят, че даровете изцеляват онези, които са обсебени от нечисти демони.

От 80-те години на ХХ век някои от даровете се изнасят всяка година от манастира за поклонение. Като една необикновена светиня, даровете на влъхвите притежават голяма благодат.

Следвай ме – Удома

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles