Турция отваря границите за лечение на болни българи

Турция отваря границите за лечение на болни българи от 20 май. Това се отнася за всички нуждаещи се български граждани, които са с до двама придружители.  Всички те няма да бъдат поставяни под 14-дневна карантина.  Нота за това е изпратена от Министерството на външните работи на турската страна до посолството на България в Анкара, съобщиха от Министерството на външните работи.  

Така отпада изискването до момента от индивидуално искане за разрешаване по дипломатически път за  всеки един случай на лечение в Турция.

Пациентите ще бъдат приемани в сферата на ортопедията и травматологията, общата хирургия, сърдечносъдовата хирурги, хирургимната онкология, медицинската онкология, лъчевата онкология, неврохирургията и трансплантацията на органи  и костен мозък.

Гражданите, които се нуждаят от лечение, ще бъдат допускани по въздух през летищата Истанбул и Анкара – Есенбоа.

На пациентите и техните близки ще бъда правени PCR тестове още при пресичане на границата. Самите болници, в които те ще бдат приемани, трябва да  имат лиценз и сертификат за дейност по гръдни заболявания, вътрешни болести,  детско здраве и детски болести, инфекциозни болести и клинична микробиология.

Пиентите ще бъдат приемани и регистрирани в системата за проследяване на пациенти  на компанията „Международни здравни услуги” към турското здравно министерство. 

Облекченията за приемане за лечение в Турця важи, освен за български граждани, и за граждани на Северна Македония, Сърбия, Босна и Херцеговна, Косово,  Албания и Румъния.

Следвай ме – Общество

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version