14.8 C
София
четвъртък, март 28, 2024
spot_img

Усмивката пази от остеопороза

= Хормонът на щастието влияе на метаболизма, пази костите

= Йонизиран калций, сок от моркови, ядки и семки предпазват от заболяването

Усмивката, смехът и въобще, чувството за щастие предпазват от остеопороза. Удовлетворението намалява риска за жени в менопауза да я развият, установиха финландски учени. Болезненото изтъняване на костите е причина за тежки счупвания, които са свързани със залежаване, болнично лечение, инвалидност и често пъти завършват фатално.

Учени от университета на Източна Финландия установиха, че възрастни жени, които са доволни от живота и реализацията си, са с по-висока плътност на костите. Те отбелязват, че по-високото качество на живот и доброто настроение са особено важни за дамите след менопауза, защото ги съхраняват жизнени и ги предпазват от най-големия им враг – остеопорозата, пише „Zee News“.

Хормоните. Плътността на костите намалява с напредване на възрастта. Един от фактори, които отключват процеса на загуба на костно вещество, са хормоните. Другият – нарушаване на метаболизма. Остаряването “изпива” водата от клетките. 820 000 българи страдат от болестта. Прогнозите сочат, че през 2020 г. те ще са два пъти повече.

Основен фактор при менопаузата е недостигът на естрогени. Женските полови хормони поддържат калциевия метаболизъм, а когато количеството им намалява, проблемите за костите се увеличават. Най-уязвими са китките поясният отдел на гръбнака и бедрото.

Не е ясно как точно хормоните на щастието се намесват в метаболизма и съхраняването на костно вещество, но вероятно те отлагат депресията. А заедно с това „предпазват” дамите от рисково поведение, свързано с апатията, отсъствието на желание за физическа активност и прекаляване с цигарите и алкохола.

Храната. Не само щастието, но и храната пази от остеопороза. Тя трябва да е пълноценна, богата на усвоим калций. Препоръчва се консумацията на повече соя, бобови храни, сок от моркови и риба. Физическата активност също идва на помощ. Необходими са всекидневни упражнения по възможност на открито, разходки на слънце или просто препичане на някоя слънчева пейка в парка, за да си набави организма достатъчно витамин D.

Калцият е от голямо значение за здравето на костите. За да се усвои добре обаче, той трябва да е йонизиран. На него е богат морковеният сок, както и традиционно се знае, че източник за млечните продукти. Биологичната усвоимост на половин литър сок се равнява на 12 кг таблетки калций. В големи количества той се съдържа и в овесените ядки, но за да стане усвоям за организма към тях трябва да се прибавят малко ръжени или трици. Те доставят ензима фитаза, благодарение на който калцият от овеса може да бъде усвоен. Семената и ядките също са полезни. Препоръчват се сусам, слънчоглед, тиквени семки, лешници, бадеми и орехи.

Соята и останалите бобови доставят градивни материали за костите. Полезни са лещата, грахът и нахутът. Освен че са източник на калций и магнезий, те и съдържат естествени растителни хормони. Целината е богат източник на калций и влияе на самия метаболизъм. Магнезият е толкова необходим колкото и калцият. Двата минерала обаче са в остра конкуренция. Недостигът на магнезий води до изтегляне на калций от костите. Ако магнезият е в достатъчно количество, пази клетъчните мембрани и не позволява калциевите йони да напуснат клетките.

Следвай ме – Здраве

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles