8.9 C
София
петък, април 26, 2024
spot_img

Фокача – италианският хляб за всякакви ястия

Стоките на магазини „Аванти“ създават настроение на Вашата трапеза

Фокача е традиционен италиански хляб с много зехтин и изобилие от подправки и билки, подходящ за всякакви ястия особено през лятото, когато кулинарите наблягат повече на безмесните и рибните ястия. В него обикновено се слагат мащерка, риган, босилек, розмарин. В повечето случаи го правят с набодени върху тестото маслини или кръгчета домати. В Северна Италия, в районите, граничещи с Швейцария фокача се приготвя гарнирана с твърди сирена, зеленчуци и лук, а в Сицилия към тези компоненти добавят дори месо. Това хлебно изделие е отлично както за закуска, така и за пикници. Идеално е за консумация с бяло вино или бира. Стоките на магазини „Аванти” (виж ТУК) са подходящи за Вашата трапеза. Те задоволяват и най-взискателния вкус, предоставят качество, което не е за сметка на домашния бюджет. 

Тестото, с което се приготвя фокача не се различава от това за пица.  Има два начина за замесването му, в зависимост от дебелината на този традиционен италиански хляб. При единият то се разточва на тънка кора и при изпичане хлябът става хрупкав, във втория се оставя по-дебело и крайният резултат наподобява гарнирана пита с набучени върху нея маслини или някои от продуктите, изброени по-горе.

„Следвай ме“ ви предлага два основни варианта, към които можете да добавите и други неща по свой вкус.

Фокача с маслини и бяло вино

Продукти: суха мая – 1 чаена лъжичка, брашно – 3 чаени чаши, топла вода – 200 мл, бяло сухо вино – 4 супени лъжици, сол – 1/2 чаена лъжичка,  маслини – 1 чаена чаша (почистени и нарязани), лук – 1 връзка пресен, морска сол – 1 супена лъжица, розмарин (сушен или свеж, нарязан) – 1 супена лъжица, зехтин – за намазване.

Приготвяне: Маята се разтваря в 200 мл топла вода, добавя се виното и зехтинът. Слага се и солта, а след нея, на порции, и брашното. Омесва се меко тесто. Меси се върху набрашнен плот, докато спре да лепне. Слага се в намазнена със зехтин купа, покрива се с прозрачно фолио и се оставя да втаса за 1 час.

Скълцания ситно лук се замесва с маслините и морската сол. Втасалото тест се оформя на правоъгълник, посипва се зеленчукът и се завива на руло. Прехвърля се в намаслена тава и се сплесква с длани с дебелина около 1 см.

С помощта на показалеца се правят вдлъбнатини по повърхността на фокачата. Намазва се със зехтин и се поръсва с розмарина и морска сол.  Изпича се  в предварително загрята до умерено фурна.

Фокача с розмарин

Продукти за тестото: бяло брашно – 500 г + допълнително за омесване, зехтин – 3 супени лъжици, суха мая – 1 пакетче (7 г) , зехтин – за намазване, сол – 1 чаена лъжица сол, хладка вода – 250 мл.

Продукти за гарниране: зехтин –  8 супени лъжици, пресен розмарин – 2 стръка, чесън – 2 скилидки.

Приготвяне:  Брашното се пресява в купа. В средата се прави кладенче  и в него се изсипват зехтинът, солта и маята. Добавя се по малко от водата и се омесва еластично тесто, докато престане да лепне. Поставя се в намаслена със зехтин купа, отгоре също се намазва със зехтин, за да не изсъхне и се покрива с прозрачно фолио. Втасва около 30-40 минути.

За сместа се счуква чесънът.  Добавят се зехтинът и нарязаният розмарин.

Тестото се разделя на две части, които се разточват на правоъгълни тънки блатове с размери 36:26 см. Слагат се по отделно в две намаслени със зехтин тави. Върху тестото се разпределя сместа с розмарина, зехтина и чесъна. Повърхността на тестото се набожда леко с върха на пръстите, така че да се образуват малки ямички. Оставя се да втаса още 20-30 минути. Фокачите се пекат на 200°C за 15 минути.

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles