15.1 C
София
четвъртък, март 28, 2024
spot_img

Фотоизложба „България през стъклото на времето” разкрива хубости от 30-те години

Фотоизложбата „България през стъклото на времето” разкрива красоти на нашата страна от 20- и 30-те години на миналия век. Експозицията се открива в Националната галерия „Квадрат 500” на 8 февруари от 18.00 часа. Тя се организира от фондация „Ценности”, като самите експонати имат прелюбопитна история.

Тя започва в първата половина на ХIХ век и стига до наши дни. Нещо повече, тя опира по Антонина Стоянова, съпруга на бившия президент Петър Стоянов. Впрочем, за длъжността президент, в световен мащаб, не се ползва думата „бивш”, но за непривикналото българско възприятие у нас все още се употребява.  

Експозицията е подкрепена от бизнес дамата Нели Беширова.

Фотоизложбата осветява мозайката от документални кадри, от България през 20-те и 30-те години на ХХ век. В нея ще бъдат представени исторически, етнографски и географски детайли в контекста на европейските ценности. „Старото“ се фокусира от прожектора на времето, осветява се от средствата на „новото“ и с професионалната намеса на Иво Хаджимишев.

Самата фотоизложба има необичайно начало, по-точно инициатива да бъде представено българското, запечатено в стъклени плаки – някогашните „диапозитиви”.  Става въпрос за 36 стъклени плаки с необичайна, но твърде знакова история.

През 1999 година, италианска аристократка от български произход, Надежда Близнаков, дарява на първата ни дама и дипломат Антонина Стоянова, семейна реликва, фотографски плаки, принадлежали на нейния дядо Марко Близнаков. Той е един от основоположниците на пристанищното дело в България.

Цар Фердинанд изпраща своя добре образован и умен поданик в Италия,  става почетен консул. Там той се влюбва в благородничката Петронела Венециани. За да пополуризира красотите на родината си България, той запечатва на стъклени плаки красиви места от нашата страна, красиви момичета и моменти от нашенския бит.

Впоследствие, Близнаков става родоначалник на фамилия от дипломати и хора на науката и изкуството. Една от наследничките му, 95-годишната Надежда Близнаков,  е дарителка на ценната колекция, която ще бъде показана на 8 февруари. Заради напредналата си възраст и невъзможност да се придвижва, тя няма да присъства на откриването физически, но ще приветства изложбата „на живо” чрез видеокамера, както и ще бъде показано интервю с нея.

Следвай ме – Култура

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles