2.8 C
София
петък, април 26, 2024
spot_img

Ханука – еврейският празник на светлината

Ханука (иврит:חנוכה) е един от осовните еврейски празници, този на светлината, празнува се от II век пр. н.е. Датата му се променя. Той започва в 25-тия ден на еврейския месец кислев (ноември/декември) и продължава осем дни до 2 или 3 тевет. Тази година той започна на 2 декември, като в еврейските общности и семейства беше запалена първата от осемте свещи, които ще се палят една по една в следващите дни. Самият празник е семеен, децата получават лакомства и подаръци.

Той  напомня на вярващите евреи за повторното освещаване на Храма в Йерусалим през 3597 г. (168 г. пр. н.е.) по еврейския календар. Повторното освещаване на храма в Йерусалим се свързва според преданието с бунта на макавеите срещу властта на селевкидите над Юдея и с отстраняването от храма на Йерусалим на езическия олтар.

Еврейската традиция твърди за наличието на ритуално масло достатъчно само за 1 ден, но благодарение на чудо маслото горяло цели осем дни,  всъщност докато било готово новото ритуално масло. За това напомнят осемте свещи в свещника, посветен на Ханука. Всеки ден от началото на празника евреите запалват по една нова свещ към запалените вчера, докато в последния осми ден и осемте свещи са вече запалени. За евреите истинският смисъл на празника е победата на шепа еврейски бунтовници над най-силната тогавашна армия, завладяла целия Изток.

В действителност свещникът по случай Ханука има девет свещи, като последната девета свещ се намира в центъра на свещника и само от нея е позволено да се запалват останалите свещи. Често вместо свещи се използва и маслиново масло.

Свещникът по случай Ханука не е идентичен с т.нар. „менора“, тъй като менора има само 7 свещи. Свещникът за Ханука се състои от 9 свещи и се нарича „ханукия“.

Подобно на християнската Коледа Ханука минава сред евреите за семеен празник. Празникът е особено популярен сред децата, защото получават подаръци и лакомства в продължение на 8 дни. По време на тържествата се изпълняват специални празнични песни. Консумират се предимно ястия, приготвени в растителна мазнина, напомняща за ритуалното масло в Храма. Най-разпространени са картофените палачинки „латкес“ и поничките с пълнеж от сладко „суфганиот“.

 

Следвай ме – Вяра

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles