10 C
София
вторник, април 23, 2024
spot_img

Патладжани с орехи по грузински-зимно мезе

Патладжаните с орехи са вкусно мезе за зимата. Това консервирано ястие е грузинско. Впрочем, в грузинската кухна зеленчуците се консервират задължително с чесън и лютиви чушлета или лютив пипер.

Продукти: патладжани – 3 кг, люти чушлета по възможност червени – 3-4 броя, орехи – 200-250 г, оцет (9%) – 250 мл (една чаша), олио или зехти – ½ до 1 чаена чаша според вкуса, готварска сол – на вкус.

Приготвяне: Измиите патладжаните, изчистете ги от длъжките и ги нарежете на тънки колелца. Ако патладжаните са много големи, разрежете колелцата на две. Потопете ги за половин час в подсолена вода, ако нагарчат. След това ги измиите, подсушете и изпечете, но не до прегаряне, от двете страни на скара или върху тефлонов тиган до златисто, но без мазнина. Тя ще ви трябва по-късно. Похлупете ги в тенджера и пригответа вкусната марина. За целта смелете орехите в блендера на ситно. Чесънът и лютите червени чушки също разбийте в блендера и прибавете към орехите. Към тази смес налейте оцета и олиото (зехтина). Посолете. Разбъркайте, а след това в сместа потапяйте всяко едно парче от патладжаните. Завийте парчетата на рулца, розички, пликчета или на каквото се сетите. Готовите парчета слагайте в буркан и притискайте докато се напълни. Затворете бурканите и стерилизирайте в продължение на 20 минути. Преди да ги приберете за зимата, проверете дали са се херметизирали добре. В продължение на едно денонощие обръщайте бурканите. За зимата имате отлично мезе, което може да се сервира и като гарнитура към основното ястие.

 

Следвай ме – Гурме

 

 

 

 

 

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles