21.2 C
София
вторник, април 16, 2024
spot_img

Цветя – убийци у дома. Кои са те?

Заради красотата човек отглежда какви ли не растения у дома си. Някои от тях, обикновено най-привлекателните на вид, се оказват изключително отровни. Сокът им може да разстрой нервната система на възрастен човек, да го доведе до колапс и дори да убие малко дете и домашен любмец. С цел вашата и на вашите близки безопасност не ги отглеждайте вкъщи, дори в градината ги засаждайте на места, до които деца, котета и кучета не припарват.

Кои са тези цветя убийци?

Първенството води кучешкото грозде (Solanum).  Стопаните го харесват заради красивите плодчета, оформени в клонки. Точно те обаче са отровни. Независимо от това, то може да се купи от някои градински центрове. Отровни са и дифенбахията (Dieffenbachia ) и олеандърът ( Nerium oleander), популярен в България като зокум.

Всъщност, отровни са всички растения, принадлежащи към семейството Apocynaceae. Затова, когато си харесате саксийка с насаждение в магазина, направете справка да е е представител от тази група. От нея са още пустинната роза (Apocynoideae), златната камбана (Allamanda), мандевилата (Mandevilla), както и вече споменатите олеандър и кучешко грозде.

Сокът на всички тези растения съдържа отровните вещества сапонини, нериозиди и олеандрзиди.

Съществуват и такива, които не могат да убият човек, но могат да му докарат различни здравословни проблеми и да умъртвят домашния любимец. Сред тях са много популярният фикус и неговата разновидност бенджамин. Неговият сок предизвиква силно дразнене на кожата и е смъртоносет на котки и кучета. Разкошната глориоза отделя отрова, а сокът на бровалията  – интоксикация.  Отровта на кливията предизвиква повръщане, дори помътняване на разсъдъка.

 

Следвай ме – У дома

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -spot_img

Latest Articles